Броени часове ни делят от официалния старт на четвъртия кино-литературен

...
Броени часове ни делят от официалния старт на четвъртия кино-литературен
Коментари Харесай

Зрелищна церемония открива четвъртото издание на CineLibri

Броени часове ни разделят от формалния старт на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще покаже най-талантливите екранизации, основани през миналата година в интернационален мащаб.
По този мотив в България идва една от най-бляскавите фигури в актуалната международна прозаичност, неведнъж награждаваният английски публицист и киносценарист Иън Макюън. В рамките на елегантна гала по разкриване на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК Жаклин Вагенщайн, шеф и създател на фестивала, ще му връчи премия " Синелибри " за повсеместен принос към изкуството на литературната акомодация. Макюън, който тази година навърши 70 години, е освен ослепителен стилист, експериментатор и откривател на човешкото държание със средствата на художествената книжовност, само че и прокламатор на най-висшите постижения на цивилизацията, човек с сериозно мислене и дейна гражданска позиция. Събитието ще бъде съпроводено с грандиозно образно шоу и танцово-музикален театър, дело на Поли Герасимова, след което ще се състои премиерна прожекция на кино лентата " На плажа Чезъл ".
Същия ден от 11:00 ч., на тържествена гала в Аулата на Ректората, Макюън ще бъде почетен с почетното звание " Доктор хонорис идея " и ще произнесе академично слово на тематика " Свободата на изразяването ". Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше учебно заведение в България е на Факултета по типичен и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.
Почитателите на писателя, чието творчество е чудесно показано у нас, ще имат опция за литературна среща с него на 11 октомври от 19:00 ч. в книжовен клуб " Перото ", НДК. Събитието е с вход свободен.

Следват 14 дни кино, книги, галасъбития, срещи с подпис и специфични изненади за публиката под мотото " Любов сред редовете”! Тази година фестивалът ще срещне фенове и читатели с цяла плеяда изтъкнати актьори и техни знакови творби, в това число фамозния френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако ( " Сбогом кралице моя”, „ Дневникът на една камериерка”), Давид Фоенкинос (носител на премиите „ Рьонодо” и „ Гонкур на гимназистите”), Дрор Мишани, нашумял с майсторския психически трилър „ Липсващото досие”, пренесен на екрана; Херман Кох, чийто бестселър „ Вечерята” му донесе интернационална популярност.
Жанровото многообразие на филмите в конкурсната и паралелната стратегия е впечатляващо. За първи път в състезанието ще се състезава български филм – „ 8 минути и 19 секунди”, който се увенча със Специалната премия за телевизионна продукция на 36-ото издание на фестивала „ Златна роза” във Варна. Зрителите ще видят разтърсващата приключенска драма „ Ще се забележим там горе “, удостоена с 5 награди „ Сезар”; ексцентричната трагикомедия „ Катастрофалният артист” на Джеймс Франко, събрала рекорден брой отличия; истинска акомодация на „ Чайка” - неувяхващата пиеса на Чехов; „ Съпругата “ (реж. Бьорн Рунге) с недостижимата Глен Клоуз, чието преобразяване в този филм е почтено за „ Оскар”. Специално внимание заслужават биографичните драми, отдадени на литературни митове, в това число покоряващата готическа приказка „ Мери Шели “, „ Колет” с Кийра Найтли в ролята на брилянтната френска писателка, „ Да се превърнеш в Астрид”, който осветлява малко познатата история към появяването на най-непокорното и луничаво момиче в литературата - Пипи Дългото чорапче, „ Щастливият принц” на Рупърт Евърет, пресъздаващ последните, трагични дни от живота на гениалния ирландски публицист и драматург Оскар Уайлд.

Публиката към този момент чака с неспокойствие празничното събитие, отдадено на 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, което ще се състои на 13 октомври от 19:00 ч. в зала „ България”, и в границите на което ще бъде излъчен вълнуващият документален филм на Георги Тошев „ Лив Улман . Къщата на спомените”, в акомпанимент с музика от филмите на именития режисьор, изпълнена от оркестъра на Софийска филхармония. Друг акцент в програмата на фестивала е филмът на Тери Гилиъм „ Човекът, който умъртви Дон Кихот”, чийто замайващ път до огромния екран го обрече на зрителски триумф. Официалната му българска премиера е на 16 октомври в зала 1 на НДК директно след тържествената гала по връчване на премията за най-хубава екранизация от елитно интернационално жури с ръководител Мартичка Божилова.
Програмата на CineLibri 2018 обгръща и серия от галавечери на разнообразни култури, цикъл от безвъзмездни прожекции на съветски кинокласики, забележителни документални филми като „ Треската Феранте”, „ Червено, прекомерно червено” и „ Уестуд: пънкарка, икона, активистка”. Българският модул ще покаже едни от най-находчивите екранизации, основани през последните години у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР