Британското правосъдие официално одобрява екстрадицията на основателя на Wikileaks Джулиан

...
Британското правосъдие официално одобрява екстрадицията на основателя на Wikileaks Джулиан
Коментари Харесай

Британският съд разреши екстрадирането на Асанж в САЩ

Британското правораздаване публично утвърждава екстрадицията на създателя на Wikileaks Джулиан Асанж в Съединени американски щати, където го чака доживотна присъда за издание на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан. Лондонски съд издаде заповедта за екстрадиция, която обаче би трябвало да бъде утвърдена от английския вътрешен министър Прити Пател, предава DPA.

Съдът издаде публична заповед за екстрадиция по време на чуване в сряда, оставяйки на министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател да подпечата прехвърлянето му в Съединени американски щати след дългогодишни правни разногласия. Асанж може да апелира решението.

Асанж е търсен в Съединени американски щати по 18 обвинявания в закононарушения, откакто през 2010 година Wikileaks разгласява хиляди класифицирани файлове и дипломатически рами. Ако бъде наказан, го грозят до 175 години затвор.

Адвокатите на създателя на WikiLeaks настояват, че обвиняването е политически стимулирано, задвижвано от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и че екстрадицията на Асанж би представлявала сериозна опасност за сигурността и работата на публицистите. Самият Асанж е в ареста от 2019 година, макар че е излежал предходна присъда за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция по друго дело.

Журналистът прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне преместването си в Швеция и с цел да не се изправи пред обвинявания в полово посягане, които по-късно бяха оттеглени. Докато бе в задачата на южноамериканската страна, той стана татко на две деца от партньорката си Стела Морис, член на юридическия му екип. Преди време английските затворнически управляващи позволиха на двойката да подписа брак в строго охранявания затвор " Белмарш " в югоизточен Лондон.

Източник " Инвестор "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР