Британското контраразузнаване все по-често се сблъсква със засилващата със терористична

...
Британското контраразузнаване все по-често се сблъсква със засилващата със терористична
Коментари Харесай

Терористичната заплаха във Великобритания се засилва, предупреди МИ-5

Британското контраразузнаване все по-често се сблъсква със засилващата със терористична опасност и разкривано й става все по-трудно, стана ясно на брифинг на шефа на МИ-5 Андрю Паркър в Лондон.

Тази година във Англия са осъществени пет атентата. Те са оказали съществено морално въздействие върху чиновниците на МИ-5, означи Паркър, представен от Би Би Си.

130 британци, отпътували да се бият на страната на ДАЕШ, са били убити. За терористите в Сирия и Ирак водят война към 800 британци.

По думите на Паркър сега МИ-5 организира 500 интервенции, свързани с към 3000 души, които в друга степен вземат участие в екстремистки дейности.

За последните 4 години са предотвратени 20 набези, в това число 7 през последните 7 месеца. Всички са свързани с ислямисткия екстремизъм.

Най-смъртоносен от 5-те набези тази година бе атентатът в зала Манчестър Арена, на концерта на Ариана Гранде. Загинаха 22-ма души.

Петима души бяха убити при офанзивата на Лондонския мост – тогава кола връхлетя върху пешеходци, а по-късно тримата нападатели избягаха и се нахвърлиха с ножове против минувачите.

В някои случаи контраразузнаването е имало данни за нарушителите – както за Хурам Бат, един от нападателите на Лондонския мост.

Един от огромните проблеми е, че имаме единствено частична информация, а би трябвало да сглобим цялата картина какво може да се случи, разяснява шефът на МИ-5. Затова има огромна възможност, когато бъде осъществено нахлуване, неговият създател да е прочут на службите. В противоположен случай, в случай че не е прочут, значи службите са разследвали в неверна посока.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР