Британското и ирландското правителство обявиха днес, че ще бъдат възобновени

...
Британското и ирландското правителство обявиха днес, че ще бъдат възобновени
Коментари Харесай

Нови политически преговори с Великобритания за Северна Ирландия

Британското и ирландското държавно управление оповестиха през днешния ден, че ще бъдат обновени договарянията за възобновяване работата на районното държавно управление на Северна Ирландия, предадоха международните организации. Двете държавни управления бяха принудени бързо сложат завършек на неналичието на политически разговор в Северна Ирландия, откакто там предходната седмица беше убита журналистката Лайра Маккий, предава Българска телеграфна агенция.

" Като отидохме дружно с другите политически водачи в катедралата " Сейнт Ан " в Белфаст, с цел да почетем Лайра Маккий, ние дадохме израз на ясната воля и решителност на всички нации на нашите острови да отхвърлят насилието и да поддържат мира ", се споделя в взаимно официално съобщение на английския министър председател Тереза Мей и ирландския Лио Варадкар. " Вслушахме се и в ясното обръщение на всички политически водачи, че хората в цяла Северна Ирландия желаят да видят нов подтик за политически прогрес. Съгласни сме, че в този момент са нужни освен думи, само че и каузи от всички нас, които сме на управнически позиции ", допълват те.

Управляваната от Англия провинция Северна Ирландия е без районна изпълнителна власт от повече от две години, откакто ирландските националисти от " Шин Фейн " излязоха от районното ръководство, присъединяване в което планува наложително властта да бъде поделена сред ШФ и пробританската Демократическа юнионистка партия.

Убийството предходната седмица на 29-годишната кореспондентка Лайра Маккий, станало по време на вълнения, устроени от войнствени ирландски националисти, обаче ускори натиска върху партиите от страна на гласоподавателите им, както и натиска върху държавните управления в Лондон и Дъблин да възстановят работата на районното държавно управление, съществуването на което е съществена част от съглашението за мир в Северна Ирландия от 1998 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР