Британският вариант на коронавируса, известен като B.1.1.7, се свързва с

...
Британският вариант на коронавируса, известен като B.1.1.7, се свързва с
Коментари Харесай

Британският вариант на Covid-19 е опасен и за домашните любимци

 Британският вид на ковид, прочут като B.1.1.7, се свързва с тежки случаи на сърдечни болести при домашни любимци, които евентуално са се заразили от своите стопани, съобщи Ройтерс, базирайки се на ветеринарни лекари.

Оригиналният вариант на вируса не изглеждаше да предизвиква съществени болести при домашните любимци. Между средата на декември и февруари обаче, в сходство с появяването и разпространяването на B.1.1.7, ветеринарите са отчели ненадейно увеличение на случаите при котки и кучета на миокардит - съществено инфектиране на сърцето.

В публикация, оповестена в bioRxiv, експертите разказват 11 животни, които ненадейно са се разболели съществено. Две котки и едно куче неотложно са дали позитивен тест за B.1.1.7, други две котки и едно куче по-късно са дали позитивни проби за антитела. За доста от притежателите на пострадалите питомци е доказано, че неотдавна са били с COVID-19.

Миокардитът при домашни любимци остава необичайност и във всички тези случаи наподобява, че инфекциите са предадени от хората на питомците, а не противоположното, отбелязва съавторът на обявата доктор Лука Ферасин от Ветеринарния център Ралф в Марлоу, Бъкингамшър.

" Нашите котки и кучета реализираха удивително клинично усъвършенстване след няколко дни на интензивно лекуване. Хората, загрижени за здравето на своите домашни любимци, би трябвало да се свържат с ветеринарния си доктор ", споделя експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР