Британският университет в Съри съобщи днес за първото успешно улавяне

...
Британският университет в Съри съобщи днес за първото успешно улавяне
Коментари Харесай

Спътник извърши първото улавяне на космически боклук в орбита

Британският университет в Съри заяви през днешния ден за първото сполучливо хващане на дейни галактически боклуци в орбитата на Земята. Според прессъобщение на уеб страницата на просветителната институция това е станало благодарение на мрежа, спусната от пробен сателит.

" Спътникът RemoveDEBRIS употребява сполучливо мрежата на борда в орбита - първата проява на дейна технология за събиране на отпадък в историята на човечеството ", се споделя в известие за пресата, представено от ТАСС. Операцията е осъществена на 16 септември, а видеоклипът е оповестен на уеб страницата на университета. В рамките на опита спътникът е уловил въртящ се железен откъслек, пуснат за преструване на галактически парчета. След като обектът е попаднал в мрежата, шест електрически мотора, инсталирани по краищата, са го издърпали, насочвайки го към крайната цел.

" Ние сме безусловно удовлетворени от резултатите в тестванията на тази технология, " сподели ръководителят на галактическия център в Съри, професор Гулиелмо Алети. " Идеята може да наподобява елементарна, само че заради сложността на потреблението на мрежата в космоса, улавянето на фрагменти лиши години на обмисляне и съгласуване на работата на инженерите в Космическия център Съри с Еърбъс и нашите сътрудници ", изясни той. Учените са прекарали шест години в основаването на работещ модел на мрежата.

През идващите месеци екипът възнамерява тестване на други технологии благодарение на спътник. В частност, учените възнамеряват да тестват системата за навигация с помощта лидар ( технология за отдалечено приемане на информация за отдалечени обекти посредством датчици – бел. пр.) и камери за разбор на ситуацията и търсене на парчета, а също и да тестват харпун за захват на огромни обекти.

Спътникът RemoveDBRIS е пуснат в орбита през април. Неговата задача не е да търси и събира парчета от действително галактическо пространство, само че е предопределен да тества на процедура технологии, които в бъдеще могат да бъдат употребявани за това.

Според специалисти сега към 150 милиона елементи и фрагменти остават в орбита към Земята след изстрелването на спътници и други апаратури. През последните 20 години броят на обектите, по-големи от 10 см, се е нараснал повече от два пъти. Според проучването, конфликт с подобен тип парчета може да повреди антени, слънчеви панели и друго съоръжение на спътниците. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР