Британският съвет за филмова класификация (BBFC) повиши възрастовата категория на

...
Британският съвет за филмова класификация (BBFC) повиши възрастовата категория на
Коментари Харесай

Британски регулатор реши, че във филма „Мери Попинз“ им сцени, неподходящи за малки деца, но пък „Боен клуб“ е подходящ

Британският съвет за кино подредба (BBFC) увеличи възрастовата категория на кино лентата „ Мери Попинз “ от U („ Универсален “) на PG ( “С наставнически контрол ”) съвсем 60 години след излизането му на екран, оповестява ДПА. Възрастовата категория на кино лентата е изменена поради „ дискриминационен език “. Изненадващо обаче категорията на кино лентата „ Боен клуб “ с Брад Пит беше понижена от 18 година на 15 година, макар че в него са изобразени „ поредици от графично и брутално принуждение “.

Във кино лентата " Мери Попинз " от 1964 година, в който вземат участие Джули Андрюс и Дик ван Дайк, се употребява колониалният термин „ хотентоти “ - обидна дума, употребена в предишното от белите европейци за обозначаване на племената койкой в Южна Африка. Героят на артиста Реджиналд Оуен, адмирал Бум, употребява термина два пъти във кино лентата, един път когато пита едно от децата, Майкъл, дали отива на премеждие, с цел да „ победи хотентотите “. По-късно, когато адмиралът вижда коминочистачи с покрити със сажди лица, той извиква: „ Нападат ни хотентоти “, преди да изстреля фойерверки в тяхната посока.

Британският за кино подредба разясни: „ Макар че „ Мери Попинз “ има исторически подтекст, потреблението на дискриминационен език не се осъжда и в последна сметка надвишава нашите насоки за допустим език в универсалната категория U. Затова класифицирахме кино лентата като PG поради дискриминационния език “.

Филмът е систематизиран като съдържащ „ някои подиуми, които може да са несъответствуващи за дребни деца “. Филмовият регулатор добави: „ От нашите изследвания за расизма и дискриминирането (...) разбираме, че главното безпокойствие на родителите е капацитетът децата да бъдат изложени на дискриминационен език или държание, които те могат да намерят за притеснителни или да повторят, без да осъзнават евентуалната засегнатост “. 

Британският съвет за кино подредба прекласифицира кино лентата „ Рататуй “ на Пиксар от U на PG поради случаи на „ комично принуждение “ и „ леко неприятен език “. Изненадващо обаче категорията на кино лентата „ Боен клуб “ с Брад Пит беше понижена от 18 година на 15 година, макар че в него са изобразени „ поредици от графично и брутално принуждение “.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР