Британският регулатор на данните заяви, че ще глоби Facebook с

...
Британският регулатор на данните заяви, че ще глоби Facebook с
Коментари Харесай

Великобритания смята да наложи 660 000 долара глоба на Facebook

Британският регулатор на данните съобщи, че ще санкции Фейсбук с 500 милион паунда (660 000 долара) за това, че обществената мрежа не е защитила данните на потребителите. Това е най-високото наказване за нарушаване на персоналните данни в Обединеното кралство, написа BBC.

Това идва в резултат на направено следствие дали с персоналната информация е било злоупотребено от акции от двете страни на английския референдум за 2016 година в Европейски Съюз.

Службата на комисаря по информацията (ICO) се концентрира върху Фейсбук от началото на годината, когато се появиха доказателства, че приложение е било употребявано за събиране на данни на десетки милиони консуматори на обществената мрежа в целия свят.

В отчет контролният орган съобщи, че възнамерява да наложи на Фейсбук наказване с оптималната сума, която е планувана за нарушавания на Закона за отбрана на данните.

"Разследването на ICO заключи, че Фейсбук е нарушила закона, като не е защитила информацията за хората ", гласи заключението, добавяйки, че компанията "не е транспарантна за това по какъв начин данните на хората са добити от други хора ".

Социалната мрежа призна, че данните на 87 милиона консуматори може да са били похитени от английската консултантска компания Cambridge Analytica, която е работила за акцията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2016 година

Cambridge Analytica, която отхвърля обвиняванията, след развихрянето на абсурда към неточните ѝ дейности, подаде иск за непринуден фалит в Съединени американски щати и Англия.

През май Европейски Съюз разгласи строги нови закони за отбрана на данните, позволяващи на регулаторите да постановат на сдруженията санкция до 20 милиона евро или четири % от годишния международен оборот.

Британският иск за санкция против Фейсбук идва в миг, когато компанията е изправена пред евентуално тежък законопроект за обезщетение в Австралия, където е подадена тъжба до регулаторните органи поради дейностите на Cambridge Analytica - счита се, че дейностите на компанията са засегнали към 300 000 консуматори в Австралия.

Уганда вкара дневен налог за прилагане на Интернет услуги

Европейски Съюз гласоподава инструкция, която може да "унищожи " интернет

Зукърбърг в Екологичен потенциал: Извинявам се, не направихме задоволително

Фейсбук ще се бори с подправените вести в България

Фейсбук отново трансформира по какъв начин ще избира новините в профилите

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР