Британският прокурор Джефри Найс, който е работил в Международния наказателен

...
Британският прокурор Джефри Найс, който е работил в Международния наказателен
Коментари Харесай

Изненада: Прокурорът от делото срещу Милошевич иска Путин да бъде съден

Британският прокурор Джефри Найс, който е работил в Международния углавен съд, съобщи в изявление за Би Би Си, че съветският президент Владимир Путин би трябвало да бъде съден за военни закононарушения по време на войната в Украйна.

Найс, който беше основен прокурор по делото на някогашния сръбски водач Слободан Милошевич, съобщи пред радио BBC 4, че обвиняванията против Путин са " безусловно ясни ". " Това са закононарушения против човечеството, защото цивилни цели в никакъв случай не трябва да бъдат бомбардирани или атакувани по различен метод ", споделя Найс.

" Няма подозрение, че командната верига води непосредствено до Путин. Това са неговите бойци. Най-малкото той знае какво се случва от телевизионните репортажи - както и всички останали. Но той не е заповядал на военните си да се върнат и да стартират следствия на очевидните закононарушения. Той (Владимир Путин, бел.ред.) е отговорен.

Найс изрази удивление, че прокурорите и политиците не показват това мнение по-открито и свободно, което води до съмнение, че в бъдеще Путин може да получи имунитет против правосъдно гонене в границите на следствието на следвоенна Украйна.

" Международният углавен съд, в чиято пълномощия попада Украйна, към момента не е направил никакви изказвания по отношение на отговорността на Путин за това закононарушение ", показва още Найс.

" Възниква въпросът за какво прокурорът не бърза с това. Може би той счита (или му е било внушено), че неналичието на обвинявания против Путин носи политически изгоди? ". Найд развива тезата, че е изцяло допустимо някой различен, а не украниската страна, да изготви политическо съглашение, което да включва уговорка, че Путин не може да бъде съден. Това би било ужасяваща вероятност, защото ще означа, че народът на Украйна ще бъде изцяло лишен от правораздаване.

Според Найс е изключително значимо да се опитаме да съдим Путин, а не отговорност да се търси от обособени чиновници, тъй като " моралната отговорност ще бъде открита още на първия стадий и по-късно няма да може да бъде поставяна под въпрос или променяна ". Според Найс наличието на Путин на процеса не е належащо, процеът може да стартира " още на следващия ден " и би трябвало да се води от украинци и на украински език.

Международният углавен съд (МНС), който проверява закононарушенията, осъществени по време на войната в Украйна, нееднократно е заявявал, че прави всичко допустимо, с цел да подсигурява, че виновните лица ще бъдат подведени под отговорност.

В отговор на изказванията на Найс Международният углавен съд съобщи, че неговият прокурор Карим Хан работи в Украйна, събирайки доказателства за военни закононарушения, и има намерение да издаде заповеди за арест на виновните лица, когато има задоволително доказателства за това.

" Всички изказвания, че прокуратурата или самият прокурор са подложени на външен напън или въздействие, с цел да забавят следствия или други дейности, са погрешни ", се споделя в изказване на съда.

Руските управляващи нееднократно са отричали изказванията за военни закононарушения. Въпреки многочислените доказателства за противоположното, в това число тези, регистрирани от интернационалните организации, Москва продължава да твърди, че нанася удари единствено по военни цели.

Някои страни и организации, в това число Украйна, приканват за основаването на специфичен интернационален арбитражен съд, който да проверява военните закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от Русия по време на нашествието ѝ в Украйна.

Международният углавен съд беше основан преди 20 години, с цел да проверява геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения и закононарушения на експанзия. Никой, в това число държавните глави, няма имунитет пред нея.

МНС обаче не може да проверява закононарушението експанзия, в случай че и двете страни в спора не са страни по Римския статут - документът, който е в основата на органа. Нито Русия, нито Украйна са утвърдили Римския статут.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР