Британският прокурор Джефри Найс, който е работил с Международния наказателен

...
Британският прокурор Джефри Найс, който е работил с Международния наказателен
Коментари Харесай

Прокурорът на Милошевич: Путин е следващият!

Британският прокурор Джефри Найс, който е работил с Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия, сподели пред BBC, че съветският президент Владимир Путин би трябвало да дава отговор за военните закононарушения във войната в Украйна.

Найс, който е бил основен прокурор по делото на някогашния сръбски водач Слободан Милошевич от 1998 до 2006 година, сподели пред BBC Radio 4, че обвиняванията против Путин са " напълно ясни ".

" Това са закононарушения против човечеството, тъй като цивилни цели в никакъв случай не би трябвало да бъдат бомбардирани или атакувани по какъвто и да е метод ", сподели Нийс.

" Няма подозрение, че командната верига води непосредствено до Путин. Това са неговите бойци. Най-малкото той знае какво се случва от телевизионните репортажи - както всички знаем. Но той не подреди на своите военни да се върнат, с цел да проверяват очевидните закононарушения. Той е отговорен ", добавя Джефри Найс.

Найс изрази удивление, че прокурорите и политиците не го " оформят доста по-свободно и намерено " и допусна, че Путин може в бъдеще да получи имунитет от правосъдно гонене като част от следствието на края на войната в Украйна.

 
" Международният углавен съд, който има пълномощия над Украйна, към момента не е направил никакви изказвания по отношение на отговорността на Путин за това закононарушение ", сподели Найс.

" Възниква въпросът за какво прокурорът не бърза с това. Може би той има вяра (или е бил заставен да вярва), че неналичието на обвинявания против Путин е политически преференциална? Политическите изгоди са съглашение. Напълно допустимо е някой различен с изключение на украинците да изготви политическо съглашение, което да включва уговорка, че Путин не може да бъде съден. Това е ужасяваща вероятност, това ще значи, че хората в Украйна ще бъдат изцяло лишени от правораздаване “, споделя Найс.

Според него изключително значимо е да се съди Путин, а не обособени офицери, защото по този метод " моралната отговорност ще бъде открита още на първия стадий и по-късно няма да е допустимо да бъде сложена под подозрение или смяна ".

Найс добави, че от негова позиция процесът може да стартира " най-малко на следващия ден " и би трябвало да се води от украинци - и то на украински език. В същото време наличието на самия Путин в съда, съгласно някогашния прокурор, не е належащо.

Международният углавен съд (МНС), който проверява закононарушения по време на войната в Украйна, неведнъж е заявявал, че се пробва с всички сили да подсигурява, че причинителите ще бъдат подведени под отговорност.

В отговор на обвиняванията на Найс МНС сподели, че неговият прокурор Карим Хан работи в Украйна, събирайки доказателства за военни закононарушения, и че има намерение да издаде заповеди за арест на причинителите, когато има задоволително доказателства за това.

" Всякакви изказвания, че прокуратурата или самият прокурор е подложен на напън или въздействие за закъснение на следствия или други дейности, са погрешни ", се споделя в известието на съда.

Руските управляващи неведнъж са отричали изказванията за военни закононарушения. Въпреки многочислените доказателства за противното, в това число записани от интернационалните организации, Москва продължава да твърди, че нанася удари единствено по военни цели.

Някои страни и организации, в това число Украйна, приканват за основаването на специфичен интернационален арбитражен съд за следствие на военни закононарушения, хипотетично осъществени от Русия по време на нахлуването в Украйна.

Международният углавен съд е основан преди 20 години и проверява геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения и закононарушения на експанзия. Никой, в това число държавните глави, не е ваксиниран против него.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР