Британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила пристигат днес

...
Британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила пристигат днес
Коментари Харесай

Принц Чарлз и съпругата му Камила пристигат в Куба

Британският престолонаследник принц Чарлз и брачната половинка му Камила идват през днешния ден в Куба на публична аудиенция на членове на английското кралско семейство на карибския остров. Визитата става в миг, в който Куба се нуждае от непознати вложения , а Съединени американски щати стегнаха глобите против страната.

" Тази аудиенция е значима в алегоричен проект, тъй като нито един член на кралското семейство не е бил в Куба от революцията през 1959 година ", споделя Пол Уебстър Хеър, някогашен английски дипломат и учител в Бостънския университет. Той напомня, че преди този момент херцогът на Уиндзор е бил на частно посещаване в Куба през 50-те години на предишния век. " Кралските визити са част от дипломацията в английската система . Това е потребен метод да се пращат послания, да се реализират контакти и да се напредва в дипломатическите договаряния ", твърди специалистът.

Когато Кларънс хаус - формалната резиденция на принца и негов офис - разгласи визитата на социалистическия остров, беше пояснено, че тя се прави по английска молба и ще разреши да се бележит възходящите двустранни връзки и общите културни връзки . " Визитата е част от отдавнашното ни доближаване с Куба ", сподели представител на английското външно министерство и уточни, че сред двете страни има открит и прям разговор по проблемите, които ги разделят, като човешките права, съобщи Агенция Франс Прес.
 Принц Чарлз и брачната половинка му Камила Gulliver/Getty Images
Чарлз и Камила ще бъдат почетни посетители на публична вечеря, дадена от кубинския президент Мигел Диас-Канел. Не е планувана никаква среща на знатната двойка с предходния кубински водач Раул Кастро, който в този момент е първи секретар на Кубинската комунистическа партия. Според Крис Бенет, общоприет шеф на консултативното сдружение Карибски съвет, в частен диалог принц Чарлз може да засегне въпросите за човешките права и политическата рецесия във Венецуела , главен съдружник на Куба. Но съгласно специалиста не би било подходящо принцът да прави обществени изказвания по тези въпроси, тъй като той не е политическа фигура.-->

Визитата ще има по-скоро културен темперамент . Знатната двойка евентуално ще има среща с музикантите от Буена виста соушъл клуб , ще посети учебно заведение за салса и ще участва на балет.

Между Англия и Куба " има отдавнашна история ", разяснява Пол Уебстър Хеър във връзка визитата. Той напомня, че британците са окупирали Хавана през 1762 година, преди да я разменят с испанците против Флорида. Експертът напомня, че Уинстън Чърчил пък си е падал по кубинските пури и няколко пъти е посещавал Куба. Специалистът напомня и, че в Куба има и битълсмания . Сред феновете на Бийтълс е самият Мигел Диас-Канел. В Хавана има бар, отдаден на Бийтълс и наименуван " Жълтата подводница ". В кубинската столица има и скулптура на Джон Ленън.

Но Англия желае да ускори и комерсиалните си връзки с Куба. Британски бизнесмени, обединени в асоциацията Кубинска самодейност, гледат на Диас-Канел позитивно и ценят неговите изявления за отваряне на страната за непознати вложения , вписани в новата конституция, която ще влезе в действие през април, споделя Крис Бенет. Кралската аудиенция демонстрира, че Англия желае по-тесни връзки с Куба и страната има самостоятелна от Съединени американски щати политика, разяснява експертът.

Хавана е подложена на американско ембарго от 1962 година Тя има потребност от непознати сътрудници, а Вашингтон заплашва да приложи от средата на април раздел трети на закона Хелмс-Бъртън от 1996 година Този раздел разрешава на доктрина, по-специално на кубинските изгнаници, да съдят пред американски федерални съдилища, фирмите, които са осъществили облаги в Куба с помощта на национализираните след Кубинската гражданска война компании.  1/37  2/37  3/37  4/37  5/37  6/37  7/37  8/37  9/37  10/37  11/37  12/37  13/37  14/37  15/37  16/37  17/37  18/37  19/37  20/37  21/37  22/37  23/37  24/37  25/37  26/37  27/37  28/37  29/37  30/37  31/37  32/37  33/37  34/37  35/37  36/37  37/37 Европейски Съюз стана първи търговски сътрудник на Куба. Англия в разгара на Брекзит е насочила вниманието си към два бранша в Куба - туризма и енергетиката. Близо 200 000 британци идват в Куба всяка година. Принц Чарлз, който е разпален по идеята за отбрана на околната среда, ще посети слънчева централа, финансирана с английски средства, която ще влезе в употреба през декември и ще бъде най-голямата на Карибите.

Чарлз и Камила идват в Хавана през днешния ден. Те ще останат в кубинската столица до сряда. После ще се насочат към Каймановите острови.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР