Британският премиер Тереза Мей вчера не успя да спечели на

...
Британският премиер Тереза Мей вчера не успя да спечели на
Коментари Харесай

Тереза Мей опитва да спечели подкрепата на проевропейските консерватори

Британският министър председател Тереза Мей през вчерашния ден не съумя да завоюва на своя страна проевропейски настроените депутати в нейната партия по въпроса за ролята на Народното събрание в процеса за Брекзит, повишавайки риска от проваляне при гласуването в долната камара идната седмица.

Мей се бори да сплоти Консервативната партия към проекта си за овакантяване на Европейски Съюз, пробвайки се да балансира сред настояванията на тези искащи допустимо най-близки връзки с блока и други, които желаят безапелационен бракоразвод.

Разделенията наподобява единствено се задълбочават.

Спорът се концентрира върху това, каква роля ще има Народното събрание в каквато и да било дефинитивна договорка за Брекзит, контрактувана с Брюксел. Някои депутати желаят повече власт, в сравнение с им бе предлагана до момента, с цел да направляват преговорна тактика на държавното управление.

По-рано тази седмица Мей се съгласи да търси компромис с непокорните консервативни депутати, заобикаляйки проваляне в Камарата на общините по окончателната дефиниция на законопроекта за (излизане от) Европейския съюз, който ще скъса връзките на Англия с Европейски Съюз.

Нейното държавно управление на малцинството към момента се нуждае от поддръжката на разколниците, с цел да прокара този законопроект и да завоюва бъдещите гласувания на повече от 10 обособени законодателни акта, нужни за подготовката на Брекзит.

Вчера стана ясно, че тази поддръжка не се обрисува в близко бъдеще.

Консервативният народен представител Доминик Грийв, който води групата на отцепниците, сподели през Би Би Си, че формулировката на договорката с Мей е била изменена и че окончателният вид е недопустим.

" Сега проектът би трябвало да бъде да се опитаме да изправим нещата ", сподели по-късно Грийв пред Ройтерс.

Законопроектът ще бъде разискван в понеделник от горната Камара на лордовете и в случай че не се реализира компромис, Мей може да претърпи позорно проваляне, когато той се върне в долната камара в сряда.

" Тези, които поддържаха премиера във вторник вечерта, могат в този момент в действителност да се почувстват мощно разочаровани и да предпочетат да не поддържат тази фактически много нелепа корекция, препоръчана от държавното управление ", сподели за Би Би Си проевропейската депутатка Ана Субри.

Министерството за Брекзит съобщи, че е решително в постигането на на договорка, която Народното събрание би приел, само че изложи в изказване трите сюжета, които биха провокирали избор в двете камари на Народното събрание.

Те са: " а) в случай че Народното събрание отхвърли договорката на държавното управление с Европейски Съюз, б) в случай че не се реализира никакво съглашение, или в) в случай че не се реализира договорка до 21 януари 2019 година "

" Това подсигурява, че при всички условия Народното събрание може да държи държавното управление отговорно, по едно и също време позволявайки му да извърши волята на английския народ, изразена посредством референдум ", сподели представител на Министерството за Брекзит.

При все това същината на различията с разколниците наподобява е по въпроса, каква форма би трябвало да одобряват тези гласувания. Първоначално Грийв предложи избор за търсене на парламентарна поддръжка, само че държавното управление оферираше по-скоро алегоричен избор.

" Не съм лъгал, несъмнено, че не съм ", сподели за " Скай нюз " заместник-главният прокурор Робърт Бъкланд, който поучава държавното управление по законодателни въпроси. Той сподели, че окончателното решение за формулировката е взето от Мей.

" Съжалявам, в случай че са разочаровани от окончателната терминология, в действителност скърбя ", заключи той.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР