Британският премиер Тереза Мей постигна сделка с ЕС в последната

...
Британският премиер Тереза Мей постигна сделка с ЕС в последната
Коментари Харесай

Тереза Мей: Искаме да изградим дълбоко и специално партньорство с ЕС

Британският министър председател Тереза Мей реализира договорка с Европейски Съюз " в последната минута " в границите на напъните на кабинета й да придвижи договарянията за разлъка с Европа на идващ стадий. 

" Настоявах, че желаеме да изградим надълбоко и особено партньорство с Европейския съюз, до момента в който прилагаме решението на английския народ да го напусне през март 2019 година ", сподели Мей в телевизионно послание във връзка договорката. 

" Т. нар.  " сметка по развода " ще ни коства сред 35 и 39 милиарда паунда ", оповестиха от Даунинг стрийт, представени от Би Би Си. Добавя се и принос към бюджета на Европейски Съюз по време на двегодишен интервал на " преход " след март 2019 г. 

Освен това стана ясно, че няма да има " твърда граница " с Ирландия, т.е. няма да има " алена линия " по море, която да разделя Северна Ирландия от останата част от Англия.

Гражданите на Европейски Съюз във Англия и английските жители в Европейски Съюз ще имат предпазени права. Те ще продължат да употребяват взаимно право да живеят, работят и учат в двете. На Острова живеят над 3 млн. европейски жители, а в Европейски Съюз - към 1 млн. британци. Те ще могат да продължат живота си както до момента, сподели Мей. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разяснява, че това е " пробив " и е убеден, че водачите на Европейски Съюз ще го одобрят. Лидерите ще се срещнат в четвъртък за съвещание на Европейския съвет и би трябвало да поддържат договорката, с цел да стартират комерсиалните договаряния за времето след Брекзит. 

При утвърждението им, Англия ще има към една година да сътвори съглашение за бъдещи връзки, което ще би трябвало да бъде утвърдено от европейските народи и английския парламент, преди тя да напусне Евросъюза през март 2019 г. 

Паундът стартира да се търгува с шестмесечен връх по отношение на еврото след новината през днешния ден за постигане на проектоспоразумение сред Обединеното кралство и Европейски Съюз. 

Британски източник пък заяви, че според Великобритания окончателните разходи по покриване на отговорностите й към ЕС по Брекзита възлизат на 40-45 милиарда евро, съобщи Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР