Британският премиер Тереза Мей обяви, че експулсира 23-ма руски дипломати

...
Британският премиер Тереза Мей обяви, че експулсира 23-ма руски дипломати
Коментари Харесай

Съюзниците в НАТО засилват натиска срещу Путин

Британският министър председател Тереза Мей разгласи, че експулсира 23-ма съветски дипломати

Още по тематиката
Конфронтацията с Русия: Вие мен почитате ли ме

Студеният лъх от Изток няма да спре скоро
16 мар 2018
Кой пусна мръсната бомба в Солсбъри

След покушението против Сергей Скрипал връзките сред Лондон и Москва слязоха на най-ниското равнище от десетилетия
15 мар 2018 Съюзниците в НАТО ускоряват натиска против съветския президент Владимир Путин. Съединени американски щати оповестиха нови наказания против Москва и се причислиха към Франция и Германия в поддръжка на английските обвинявания против Кремъл по отношение на отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал.

Въпреки че не са непосредствено координирани, тези интернационалните дейности отразяват безпокойството на Запада във връзка с това, което назовава възходяща експанзия от съветска страна, написа Financial Times. В резултат администрацията на Тръмп разгласи наказания против 19 души и 5 групи по обвинявания, че са организирали хакерски атаки по американска енергийна, нуклеарна и авиационна инфраструктура. Президентът на Съединени американски щати също по този начин разписа извънредно остро изказване, съгласно което Москва стои зад " първото нахлуване с нервнопаралитичен газ в Европа от Втората международна война насам " против Скрипал и щерка му.

Заплаха за сигурността

Комюникето, което се причислява към позициите на Англия, Германия и Франция, предизвестява, че офанзивата е " нарушаване на интернационалното право и заплашва сигурността на всички нас ". То показва, че Вашингтон, Париж и Берлин " споделят заключението на Лондон, че няма друго пояснение " за нападението, като по този начин обезпечава основна дипломатическа поддръжка за английския министър председател Тереза Мей в обвиняванията й против Русия.

Повечето наказания на Съединени американски щати са ориентирани против лица и организации, които към този момент бяха взети на прицел предишния месец за това, че са опитвали да повлияят на американските президентски избори. Но в този момент финансовият министър Стивън Мнучин разшири обвиняванията против руснаците, а точно че са организирали " незаконни офанзиви ".

Сблъсък със Запада

Пожелал анонимност френски посланик предизвестява, че Москва наподобява подготвена да влезе в конфликт със Запада. " Каквито и да са аргументите зад отравянето, това е провокация и се следи предпочитание за предизвикателство на социална реакция ", споделя дипломатът. Дори Тръмп за първи път упрекна Русия за нападението против Скрипал, като съобщи: " Със сигурност наподобява, че руснаците са зад това ". И добави, че Съединени американски щати организират " задълбочени полемики " със съдружниците си по какъв начин да отговорят. Това се случва, откакто Тереза Мей разгласи, че експулсира 23-ма съветски дипломати.

В изказването на американското финансово министерство се показва, че съветски хакери са взели на прицел държавни обекти на Съединени американски щати и " основни инфраструктурни браншове ", като енергийния, нуклеарния, авиационния и други. " Администрацията се опълчва на зловредната съветска кибердейност, в това число техният опит за интервенция в американските избори, разрушителни хакерски атаки и похищения против жизненоважна инфраструктура. Тези наказания са част от по-мащабни старания за справяне с актуалните незаконни офанзиви, идващи от Русия ", разяснява Мнучин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР