Британският премиер Тереза Мей изложи пред лидерите на Евросъюза в

...
Британският премиер Тереза Мей изложи пред лидерите на Евросъюза в
Коментари Харесай

Гражданите на ЕС ще получат статут на „уседналост” след Брекзита

Британският министър председател Тереза Мей изложи пред водачите на Евросъюза в Брюксел предлагането си за европейските жителите в страната й, откакто тя напусне общността.

Гражданите, живели 5 години на Острова, ще получат статут на " уседналост ". Той ще им подсигурява правото да останат в Обединеното кралство и да се употребяват със задравни, просветителни и други преимущества след Брекзит. Не е ясна обаче началната дата на 5-годишния период. В подмяна. Лондон ще изиска същите права за своите жители в Европейски Съюз.

На срещата на върха в Брюксел Европа заприказва за съдействие в защитата. Това е историческо решение. До този миг защитата се считаше за национална подготвеност.

Сега се приготвят критерии, които ще дефинират кой може да взе участие в съдействието. Държавите, които имат предпочитание и дават отговор на изискванията, ще сложат началото на наклонност, която в бъдеще може да докара до обща европейска защита.

" Лидерите поддържаха решението за основаване на европейска система на съдействие в региона на защитата. През идващите три месеца страните членки ще изготвят критериите и отговорностите и ще предложат съответни планове за създаването и производството на отбранителна техника, разгласи Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет.

По време на формалната вечеря европейските водачи обсъждаха и изборите във Англия, 3 дни след началото на договарянията за Брекзит. Две значими европейски организации се намират на английска територия. Много държави-членки биха желали да ги одобряват след Брекзит.

България също има упоритости. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи кандидатурите на София и Пловдив.

Предложението на Тереза Мей към този момент е известно на българите във Англия. През последния месец от ден на ден наши сънародници подават документи, с цел да получат право на непрекъснато престояване.

Георги Димов идва в Англия преди седем години, с цел да учи " Бизнес и стопанска система " в Манчестър. В момента работи и желае да получи непрекъснато жителство на Острова. Процедурата по издаване е шест месеца.

„ Искам да получа картата за непрекъснато престояване във Англия основно поради референдума, който се организира преди година и решението на жителите на Англия да изоставен Европейския съюз. Това доста би ми помогнало при вероятно мое решение да се завърна един ден в България. Искам да имам опцията да дойда свободно назад тук и да си намеря работа ", споделя Георги.

Същите причини има и Tихомир Димитров, който живее на Острава към този момент 5 години.

„ С тази карта постоянно би ми било по-лесно да пътувам както към Англия, по този начин и отвън Англия. Гражданството ми дава една сигурност ", добавя той.

Около 3 милиона жители от Европа работят и учат в Кралството, а 1,3 милиона са английските жители, живеещи на територията на Европейския съюз.

Какво ще договорят Брюксел и Лондон, към момента не е ясно. Според професор Мориц Пайпър, учител по Международни връзки и Източноевропейска политика, сигурно ще има съглашение, което ще удовлетворява и двете страни.

„ Една от възможносите е да има обособени съглашения, които да подсигуряват сигурносттта на тези жители, които са пристигнали в Обединеното кралство преди 29 март ", отбелязва той.

Европейските жители ще могат да идват, да живеят и работят във Англия дори и след напускането им от Европейския съюз, само че с една такава карта би било доста по-лесно, тъй като няма да има потребност от инспекции на платени налози и осигуровки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР