Британският премиер Тереза Май заяви на руския президент Владимир Путин,

...
Британският премиер Тереза Май заяви на руския президент Владимир Путин,
Коментари Харесай

Срещата Мей-Путин: Опит за “стопляне” на отношенията

Британският министър председател Тереза Май съобщи на съветския президент Владимир Путин, че естествените връзки няма да бъдат възобновени, до момента в който Москва не завърши своята “безотговорна и дестабилизираща ” активност, съобщи представителят на „ Даунинг стрийт “.

Коментарите бяха направени, когато Мей се срещна с Путин за пръв път след диалозите за отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал на английска земя, осведоми Агенция Франс Прес.

“Тя сподели на президента, че не може да има нормализиране на двустранните връзки, до момента в който Русия не спре безотговорната и дестабилизираща активност, която заплашва Англия и нейните съдружници – изразена и във враждебни намеси в други страни, дезинформация и хакерски атаки ”, сподели представителят.

Мей също споделила на Путин в договарянията в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Осака, че Англия “има неопровержими доказателства, че Русия стои зад офанзивата ” на някогашния разузнавач.

“Премиерът акцентира, че оставаме отворени за друг вид връзки, само че с цел да стане това, съветското държавно управление би трябвало да избере друг път. ”

Лондон даде да се разбере, че срещата на Мей с Путин не съставлява топене на връзките с Русия, макар апелите на Путин двете страни да „ извърнат страницата ”, написа Агенция Франс Прес.

По-рано съветският водач означи, че английските компании са подготвени да работят с Русия.

„ Ние знаем, че бизнесът във Англия (между другото, имах среща с нашите английски сътрудници в същата тази стая), те желаят да работят с нас, те работят с нас и имат намерение да продължат да го вършат. И ние поддържаме тяхното желание “, сподели той.

Руският президент също по този начин акцентира, че казусът с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал не си коства да се рискуват сериозните връзки сред страните.

“Слушайте, цялата тази вълна към шпионите и контра ударите не си коства сериозните междудържавни връзки. Тази шпионска история, както споделяме, не коства пет копейки, или даже пет лири. А въпросите, свързани с междудържавните връзки, те се мерят в милиарди и ориста на милиони хора. Как можем да съпоставим едно с другото? “ попита Путин в изявлението.

“Всъщност измяната е най-тежката допустима престъпност, а предателите би трябвало да бъдат осъдени. Не споделям, че случаят в Солсбъри е методът да го създадем. Ни минимум. Но предателите би трябвало да бъдат осъдени. Този господин Скрипал. Той беше задържан, наказан и по-късно изтърпя наказване в пандиза, получил е наказването си. Той не беше следен. Защо някой да се интересува от него? “, добави президентът на Русия, наблягайки нуждата да остави историята на Скрипал в предишното и да разреши на организациите за сигурност да се оправят с нея.

Връзките са мощно обтегнати след отравянето на някогашния съветски разузнавач и двоен сътрудник Сергей Скрипал през март 2018 година в британския град Солсбъри. Инцидентът докара до десетки експулсирания на дипломати и десетки дипломатически провали във към този момент нежните връзки сред Москва и Лондон.

Русия неведнъж отхвърли всякаква роля в убийството му. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР