Британският премиер Риши Сунак пристигна за срещата на Г-20 на

...
Британският премиер Риши Сунак пристигна за срещата на Г-20 на
Коментари Харесай

Срещата между Реши Сунак и Си Дзинпин беше отменена след полския ракетен удар

Британският министър председател Риши Сунак дойде за срещата на Г-20 на о-в Бали в Индонезия на 14-ти ноември 2022г. Планираната двустранна среща сред английския министър-председател Риши Сунак и китайския президент Си Цзинпин е в коридорите на форума на Г-20. Тя беше анулирана през днешния ден поради " промени в графика ", оповестиха от " Даунинг стрийт " 10.

 

Графикът на срещата на върха в Бали беше нарушен от изключителна среща на водачите. Тя бе свикана, откакто паднала на полска територия ракета, покрай границата с Украйна, лиши живота на двама души, съобщи Ройтерс.

 

Срещата сред Сунак и Дзинпин трябваше да бъде първа от близо пет години. Отношения сред двете страни са все по-обтегнати, означи Радио " Франс ентернасионал ". Канцеларията на английския министър председател сподели по-рано, че той би желал да откри " откровени и градивни връзки " с китайския президент. В изказване, което бе публикувано преди плануваната среща, кабинетът на Сунак съобщи, че провокациите, които произлизат от Китай, са " систематични " и " дълготрайни ".

 

Отношенията сред Лондон и Пекин се утежниха през последното десетилетие, откакто Англия изрази безпокойствие, че китайските вложения могат да крият заплахи за националната сигурност. Лондон подлага на критика също по този начин комерсиалните практики на Пекин и положението на човешките права в Хонконг и Синцзян.

 

По време на акцията си за премиерския пост Сунак каза, че Китай е „ основната опасност “ за световната сигурност и тази на Обединеното кралство. Британският министър-председател също разкритикува предлаганите от Пекин инвестиции в глобална инфраструктура, означавани като " Новите пътища на коприната ".

 

Сунак участва на незабавна среща на водачите на Г-7, свикана от президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Бали в тази заран. Премиерът на Обединеното кралство също организира диалози със своя министър на защитата и на външните работи и с украинския външен министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР