Британският премиер Риши Сунак получи подкрепата на парламента за ключов

...
Британският премиер Риши Сунак получи подкрепата на парламента за ключов
Коментари Харесай

Ключова победа в парламента за Сунак по сделката за Северна Ирландия

Британският министър председател Риши Сунак получи поддръжката на Народното събрание за основен детайл от модифицираната договорка за Северна Ирландия след Брекзит макар неодобрението на най-голямата юнионистка партия в провинцията и някои от неговите депутати, оповестява " Ройтерс ".

Сунак се опита да постави завършек на годините на разногласия за Брекзит, като преразгледа една от най-трудните елементи на договарянията - да обезпечи гладка търговия със Северна Ирландия, без да основава твърда граница с Англия или с Ирландия, членка на Европейския съюз.

Той се съгласи с Европейски Съюз да вкара " спирачката на Стормонт ", целяща да предложи на Северна Ирландия повече надзор върху това дали да одобри нови закони на Европейски Съюз, като част от така наречен Уиндзорска рамка от ограничения.

По време на днешното гласуването в долната камара на Народното събрание тези, които той най-вече искаше да завоюва - Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия (ДЮП), консервативните евроскептици в Европейската изследователска група и двамата му прародители Борис Джонсън и Лиз Тръс - се оповестиха срещу.
 Борис Джонсън срещу новото съглашение с Европейски Съюз
Борис Джонсън срещу новото съглашение с Европейски Съюз

Според него то дава прекалено много власт на Брюксел

Въпреки съпротивата, Сунак завоюва вота с 515 гласа " за " против 29 " срещу ", което допуска, че няколко членове от неговата Консервативна партия са се въздържали от гласоподаване.

Сунак и неговите министри приканиха законодателите да поддържат спирачката.

" Спирачката на Стормонт е в основата на Уиндзорската рамка. Това възвръща практическия суверенитет за Обединеното кралство като цяло и в частност за народа на Северна Ирландия ", съобщи английският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис пред Народното събрание преди гласуването.

Спирачката разрешава на Англия да попречи на новите закони на Европейски Съюз да се ползват за артикули в Северна Ирландия, в случай че бъде поискано да го направи от 1/3 от законодателите в децентрализирания законодателен орган на провинцията.

Европейската изследователска група дефинира мярката като " на практика безполезна ", а ДЮП се оплака, че тя не се ползва към съществуващото законодателство на Европейски Съюз.
 В Белфаст Риши Сунак убеждава юнионистите за новата комерсиална договорка с Европейски Съюз
В Белфаст Риши Сунак убеждава юнионистите за новата комерсиална договорка с Европейски Съюз

Въпросът за Северна Ирландия е една от най-спорните точки след Брекзит

Новото съглашение беше направено от Сунак, който е на поста от октомври, откакто бившето държавно управление на Джонсън заплаши да се откаже от първичната договорка, подписана с Европейски Съюз.

Твърдата граница рискува да заплаши Споразумението от Разпети петък, което значително постави завършек на три десетилетия въоръжен спор в Северна Ирландия, включващ бойци, искащи обединена Ирландия, " лоялисти ", искащи да останат част от Англия, и английските сили за сигурност.

Съединените щати предизвестиха, че всяка опасност за съглашението може да навреди на опцията за търговия сред Вашингтон и Лондон.

Сунак приветства сключването на съглашението предишния месец като " съдбоносен пробив ".

ДЮП обаче съобщи, че спирачката не се е справила с главния проблем - налагането на законодателството на Европейски Съюз.
 Постигната е договорка сред Англия и Европейски Съюз за Северна Ирландия Обновена
Постигната е договорка сред Англия и Европейски Съюз за Северна Ирландия

Очаква се позицията на юнионистите

Партията на Северна Ирландия, в несъгласие с изследванията на публичното мнение, показващи, че 45% от гласоподавателите в провинцията поддържат рамката против 17% срещу, съобщи, че ще продължи да приказва с държавното управление, с цел да се опита да смекчи опасенията си.

Лидерът на ДЮП Джефри Доналдсън съобщи, че партията му не може да се върне към държавното управление на Северна Ирландия " на този стадий ", което е удар за Сунак.

Джонсън - лицето на акцията за овакантяване на Европейски Съюз, и неговият правоприемник Тръс обявиха, че ще гласоподават срещу спирачката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР