Британският премиер Риши Сунак извърши значителни промени в кабинета си.

...
Британският премиер Риши Сунак извърши значителни промени в кабинета си.
Коментари Харесай

Камерън спешно получи място в Камарата на лордовете, поема британската дипломация

Британският министър председател Риши Сунак извърши обилни промени в кабинета си. Той уволни министъра на вътрешните работи Сюела Бравърман, откакто тя бе упрекната в подкопаване на оперативната самостоятелност и публичното доверие в полицията, само че изненадващо върна в огромната политика някогашния министър председател Дейвид Камерън, назначавайки го за външен министър, предава БНР.

Със своите обвинявания към полицията в пристрастност при ръководството на митингите в интерес на пропалестинските стачкуващи Сюела Бравърман бе упрекната в подклаждане на напрежението преди огромното шествие в събота, когато бяха задържани близо 130 души, най-вече крайнодесни контрадемонстранти.

След уволнението тя съобщи, че да бъде вътрешен министър е била най-голямата привилегия в живота ѝ, само че ще каже освен това, когато му пристигна времето, което прозвуча като закана за лидерския пост в партията.

Уволнението на Бравърман отприщи огромни промени в кабинета. Първо на нейното място бе назначен досегашният министър на външните работи Джеймс Клевърли:

" За мен беше голяма привилегия да послужвам като външен министър, като работих в тясно съдействие с сътрудниците в Министерството на вътрешните работи против незаконната миграция. Сега като министър на вътрешните работи, оставам твърдо зает със задачата да спрем лодките, както обещахме. Искам всички хора в Обединеното кралство да се усещат сигурни и предпазени в всекидневието си. "

И тогава последва най-голямата вест. Риши Сунак назначи като първи посланик на мястото на Джеймс Клевърли някогашният министър председател Дейвид Камерън. Макар и считан за човек с богат дипломатически опит и контакти, Камерън евентуално е до момента е помнен най-много със злощастния за него референдум за Брекзит.

Доста тори не го утвърждават и за това, че е проевропейски надъхан, а още повече, че има прокитайски уклони. В обществените мрежи Камерън означи, че " британците са изправени пред обезсърчаващо доста провокации ", измежду тях войната в Украйна и рецесията в Близкия изток: " Във време на дълбоки международни промени е доста по-важно да стоим до съдружниците ни, да задълбочаваме партньорствата ни и да вършим по този начин, че гласът ни да бъде чут ".

За да може да поеме поста, Дейвид Камерън, който не е народен представител, получи незабавно място в Камарата на лордовете.

Риши Сунак се раздели и с още една уважавана фигура в Консервативната партия. Оставка подаде министърът на околната среда Тереза Кофи. На нейно място застава досегашният министър на опазването на здравето Стив Баркли.

Здравен министър пък ще бъде Виктория Аткинс, което е огромно израстване за нея на сложен пост, бидейки сега заместник-министър на финансите.

Заместник-министърът на превоза Ричард Холдън бе разгласен за нов ръководител на Консервативната партия. Имаше оставки и уволнения на няколко заместник-министри в разнообразни ведомства.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР