Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка. Лиз Тръс беше премиер

...
Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка. Лиз Тръс беше премиер
Коментари Харесай

Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка

Британският министър председател Лиз Тръс подаде оставка. Лиз Тръс беше министър председател на Англия единствено малко повече от шест седмици, само че нейното време на " Даунинг стрийт "   10 към този момент изтече, откакто настроенията в личната ѝ партия се обърнаха против нея.

 

Лиз Тръс беше определена за водач на Консервативната партия на 5 септември и пое премиерския пост на идващия ден. Нейното ръководство едвам бе почнало, когато гибелта на кралица Елизабет Втора докара до заледяване на политическия живот. Но повратният миг за Тръс пристигна, когато на 23 септември тогавашният министър Куази Куартенг разгласи своя " минибюджет ", който провокира безпорядък във финансовите пазари и наложи незабавна интервенция от страна на английската централна банка в поддръжка на държавните облигации.

Това беше последвано от безредна партийна конференция, помрачена от противоположен завой в данъчната политика и обезсърчаваща преднина в социологическите изследвания за лейбъристите. Куартенг беше уволнен и сменен от Джереми Хънт , който отхвърли съвсем всички данъчни облекчения, които бяха основна част платформата на Тръс. Изглеждаше, че обстановката се е успокоила, само че последваха пагубните събития от през вчерашния ден.

 

Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман подаде оставка по трагичен метод, като в своето придружително писмо загатна, че се е решила на този ход след пламенна свада с Тръс по отношение на миграционната политика. Снощи в Камарата на общините се развихриха грозни подиуми, откакто на депутатите консерватори беше подредено да гласоподават " срещу " предложение за възбрана на фракинга, импортирано от лейбъристите. Появиха се клюки, че основната отговорничка по партийната дисциплинираност на торите Уенди Мортън е подала оставка, които по-късно бяха отречени от " Даунинг стрийт ".

 

Ако Тръс подаде оставка, това ще провокира произвеждането на нови избори за водач на партията. Това е нещо, което торите се надяват да избегнат, поради последствията от конкуренцията сред Тръс и Риши Сунак, на които от елементи се дължи актуалната токсична атмосфера в Консервативната партия.

Има опция Комитет 1922 да одобри правила, според които единствено претенденти с необятна поддръжка от страна на депутатите от парламентарната група могат да бъдат позволени до изборите, като това на процедура ще докара до излъчването на единствено един претендент и отбягване на нуждата от дълга акция и събиране на гласове от партийни членове от цялата страна. Друг вид е да се откри претендент, зад който може да се сплоти цялата партия и той да се кандидатира без против него да се изправят съперници, както това се случи с Тереза Мей. Но намирането на подобен претендент наподобява като сложна задача.

 

Сред спряганите за вероятни наследници на Тръс са Борис Джонсън – макар, че той беше заставен да подаде оставка по-рано тази година, Кит Молтхаус, Грант Шапс, Саджид Джавид, Риши Сунак и Пени Мордонт . Министърът на защитата Бен Уолъс, който е известна фигура в партията, упорства, че желае да остане на актуалната си позиция.

Излизането на Брейвърман от държавното управление би могло да я направи фигура, към която да се обединят депутати от дясното крило на Консервативната партия, само че е малко евентуално тя да се окаже фигура, към която да може да се сплоти цялата партия. (БТА)
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР