Британският премиер Киър Стармър призова днес от трибуната на ООН

...
Британският премиер Киър Стармър призова днес от трибуната на ООН
Коментари Харесай

ООН призова за прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър председател Киър Стармър прикани през днешния ден от трибуната на Организация на обединените нации Израел и ливанската шиитска формация " Хизбула " неотложно да сключат съглашение за преустановяване на огъня.

„ Призовавам Израел и " Хизбула " да спрат насилието, да се отдалечат от бездната. Трябва неотложно да прекратим огъня, с цел да дадем път на дипломатическо съглашение “, заяви Стармър  пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.
Германската външна министърка Аналена Бербок  също прикани страните да  се съгласят с предлагането за неотложно 21-дневно преустановяване на огъня.

„ Една по-широка районна ескалация няма да донесе на никого дълготрайна сигурност “, съобщи Бербок.

Тя прикани също по този начин Общото заседание да избере първата жена общоприет секретар на Организация на обединените нации в историята на организацията.

" За цялата си 80-годишна история тази организация в никакъв случай не е имала жена общоприет секретар ", сподели Бербок и добави: " Следващият общоприет секретар на Организация на обединените нации би трябвало да бъде жена ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също призова израелското държавно управление да приключи насилието в Близкия изток.

„ Това не може да продължава по този начин. Искаме демократична и мощна Държава Израел , която да живее в мир и сигурност един до друг с палестинския народ, [...] (който) би трябвало да има своя лична постоянна и жизнеспособна страна “, съобщи той.

„ Въвличането на Ливан в спиралата на принуждение е безконтролно, безусловно безконтролно “, добави Мишел.

Обръщайки се към израелското държавно управление, ръководителят на Европейския съвет прикани за мир.

„ Опитът да се реализира сигурност без мир е неосъществим. Без мир не може да има трайна сигурност. Светът, който е движен от възмездие , е свят, който е по-малко сигурен “, заключи Мишел.

Израел стартира въздушна и сухопътна атака против обвързваното с Иран придвижване " Хамас " в Газа, в отговор на кървавата офанзива в южната част на Израел на 7 октомври 2023 година, по време на които бяха убити към 1200 души и 250 бяха взети за заложници.

Според здравните управляващи на " Хамас ", които не вършат разлика сред убитите цивилни и бойци, броят на починалите в Газа е над 41 500 души след близо година на боеве.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР