Британският премиер Борис Джонсън ще предаде днес на лидерите на

...
Британският премиер Борис Джонсън ще предаде днес на лидерите на
Коментари Харесай

Борис Джонсън с окончателна оферта към ЕС за Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън ще съобщи през днешния ден на водачите на Европейския съюз в Брюксел своите нови и " дефинитивни " оферти за да се реализира в последната минута съглашение за Брекзит, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки известие на държавното управление в Лондон. Според известие от Даунинг стрийт министър председателят, представяйки своите оферти, ще ги назова " почтен и рационален компромис ", само че в същото време и " дефинитивна " оферта, като ще уточни, че в случай че Европейски Съюз не се съгласи да ги разиска, Англия ще се откаже от по-нататъшни договаряния.

Подробности за проекта, който английският министър председател Борис Джонсън щял да показа през днешния ден на водачите на Европейски Съюз в Брюксел, бяха разкрити от вестник " Дейли телеграф ".

Ирландия към този момент направи първите мнения, че в оповестените оферти не вижда действителна основа за съглашение, сподели нощес ирландският външен министър Саймън Ковини, представен от Ройтерс.

" Още не сме видели нищо... Но в случай че известията, които четем, са правилни, това не наподобява като основа за съглашение, това е несъмнено ", сподели Ковини пред телевизия " Върджин мидия 1 ".

Според вестник " Дейли телеграф ", който е съумял да получи достъп до проекта на Джонсън, носещ условното наименование " Две граници в продължение на 4 години ", след Брекзит Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на Европейски Съюз минимум до 2025 година, само че ще напусне митническия съюз дружно с останалата част от Обединеното кралство, предава дир.бг.

Вестникът отбелязва, че Джонсън е разискал през вчерашния ден своето предложение по телефона с европейските си сътрудници. То представлявало опция на режима на защитния механизъм (т.нар. " бекстоп " ), който има за цел да подсигурява, че границата сред двете елементи на ирландския остров ще остане " транспарантна ", т.е. без основаване на структури за надзор по нея. Именно този " бекстоп ", който е очакван в съглашението, реализирано сред Европейски Съюз и държавното управление на Тереза Мей, и до момента остава възел на раздора в договарянията сред Лондон и Брюксел.

Предвижда се през 2025 година еднокамарният парламент на Северна Ирландия да реши дали да продължи да работи по разпоредбите на Европейски Съюз, или да се върне напълно към съблюдаване на английските правила, които до този миг към този момент мощно ще се разграничават от европейските.

Политиците от Европейски Съюз до момента нееднократно са подчертавали, че няма да се съгласят да бъде изменен към този момент съгласуваният защитен механизъм. Главното, което го отличава от новото, лимитирано във времето предложение на Лондон, е, че той срочен. При липса на съглашение сред Лондон и Брюксел, Северна Ирландия автоматизирано ще остане в състава на единния пазар и на митническия съюз на Европейски Съюз, с цел да не се допусне поява на " твърда " граница, разделяща острова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР