Британският премиер Борис Джонсън разговаря с американския президент Джо Байдън

...
Британският премиер Борис Джонсън разговаря с американския президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Джонсън и Байдън спешно по телефона

Британският министър председател Борис Джонсън беседва с американския президент Джо Байдън в навечерието на днешната виртуална среща на Г-7 за Афганистан. Джонсън желае Байдън да удължи престоя на американските бойци, с цел да се докара до сполучлив край всеобщата евакуация. Все още обаче не е ясно дали американския президент и самите талибани ще одобряват смяна на датата на евакуиране на войските.

От " Даунинг стрийт " потвърдиха, че двамата държавници са разискали координирани старания за бързото и безвредно изтегляне на английски и американски жители и на афганистанците, които са помагали на Запада през годините. Джонсън и Байдън са изтъкнали значимостта от общи дипломатически старания да се подсигурява постигнатия прогрес в Афганистан и да се предотврати филантропична рецесия.

Пълна неизясненост обаче остава по въпроса дали Байдън ще се вслуша в настояването на Джонсън да удължи престоя на войските след крайния период 31 август. Както означават политически коментатори на Острова, това зависи значително и от талибаните, които на този стадий упорстват изтеглянето да стане съгласно графика, само че са подготвени да разрешат изтегляне и след крайната дата.

Във Англия обаче се ускоряват опасенията, че полетите могат да бъдат прекъснати доста скоро, тъй като има сведения, че американците ще стартират последователно евакуиране до 48 или 72 часа и ще ги последват и останалите западни сили, в това число английските. Ето за какво английските политици чакат с неспокойствие резултатите от днешната среща на Г-7, тъй като въпреки и да не се счита, че крайното решение на Вашингтон ще е реалност по-рано от сряда, то най-малко може да се обясни позицията на Джо Байдън.

Борис Джонсън изясни в Туитър, че е от витално значение интернационалното съдействие за безвредна евакуация и попречване на филантропична рецесия.

Организация на обединените нации предизвестява за апетит, който заплашва милиони афганистанци след неуспеха на тазгодишната годишна продукция поради сушата и бойните дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР