Британският премиер Борис Джонсън покани днес лидерите на отделните области

...
Британският премиер Борис Джонсън покани днес лидерите на отделните области
Коментари Харесай

Тревога в Лондон: Шотландия тръгва към втори референдум за независимост

Британският министър председател Борис Джонсън предложения през днешния ден водачите на обособените области на Обединеното кралство за спешни диалози за бъдещето на страната, откакто партията на последователите на независимостта на Шотландия завоюва четвърти следващ управнически мандат в района, съобщи Асошиейтед прес.

Лидерката на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън сподели, че изборните резултати са посочили, че втори референдум за самостоятелност на Шотландия е " волята на народа на страната " и че всеки лондонски политик, който се изпречи на пътя й, " ще влезе в конфликт с демократичните желания на шотландски народ ".

Обединеното кралство включва областите Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, като последните три имат районни държавни управления.

Джонсън поздрави Стърджън за преизбирането й, само че сподели на първите министри на локалните държавни управления (каквато е Стърджън), че за Обединеното кралство е " от най-голяма изгода, когато работим дружно ".

Британският министър председател предложения водачите на среща " за разискване на нашите споделени провокации и по какъв начин можем да работим дружно през идващите месеци и години, с цел да ги преодолеем ".

Според окончателните резултати от изборите в Шотландия ШНП печели 64 от общо 129 места в локалния парламент. Само един глас не й доближава за болшинство.

Никола Стърджън сподели, че непосреден приоритет ще бъде оправянето на Шотландия с пандемията от ковид. Тя добави обаче, че референдумът за самостоятелност " в този момент е въпрос на съществени демократични правила ".

" Просто няма никакво демократично опрощение... да се прави опит за блокиране на правото на шотландския народ да избере личното си бъдеще ", сподели Стърджън

Британският министър председател има последната дума дали да разреши или не още един референдум за самостоятелност на Шотландия.

Вчера Джонсън написа във в. " Дейли телеграф ", че един нов референдум би бил нещо " безконтролно и неразумно ", в миг, когато Англия излиза от коронавирусната зараза.

Той продължава да твърди, че въпросът е бил решен с референдума през 2014 година, на който 55 % от шотландските гласоподаватели гласоподаваха за оставане в Обединеното кралство.

Джонсън написа писмо и на уелския министър председател Марк Дрейкфорд, чиято Лейбъристка партия завоюва изборите и получи 30 от общо 60 мандата в локалния парламент.

И огромна победа за Джонсън

Освен избори за районни парламенти на 6 май бяха извършени локални и кметски избори в Англия.

Консервативната партия на Борис Джонсън записа историческа победа в Хартълпул. Неин претендент за народен представител бе определен за пръв път от към 50 години в този лейбъристки бастион в североизточната част на Англия.

Кандидатката на консерваторите Джил Мортимър събра 15 529 гласа, съвсем двойно повече от лейбъристкия си противник Пол Уилямс (8589 гласа).

За пръв път от обособяването на този изборен регион през 70-те години на предишния век закостенял политик печели там избори. Досега мястото в Народното събрание е било държано единствено от лейбъристи и единствено един път е извоювано от самостоятелен претендент, означи ДПА.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР