Британският премиер Борис Джонсън оцеля днес при вот на доверие

...
Британският премиер Борис Джонсън оцеля днес при вот на доверие
Коментари Харесай

Партигейт: Джонсън е жилав, оцеля след вот на недоверие

Британският министър председател Борис Джонсън оцеля през днешния ден при избор на доверие в ръководещата Консервативна партия поради абсурда " Партигейт ", съобщи Ройтерс.

211 консерватори от Камарата на общините са подкрепили Джонсън. 148 техни сътрудници са дали своят вот срещу премиера и водач на партията.

Резултатите бяха разгласени от ръководителя на групата на консерваторите в долната камара на английския парламент " Комитет 1922 " Греъм Брейди. " И затова мога да разглася, че парламентарната група на партията има доверие в Борис Джонсън ", сподели Брейди, представен от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сега английското държавно управление може да " продължи напред ", съобщи самият Джонсън. Той дефинира резултата като безапелационен и даде да се разбере, че няма никакво желание да привиква предварителни избори.

" Време е да продължим напред ", сподели и министърът на финансите Риши Сунак. Той добави, че още на следващия ден държавното управление още веднъж ще се захване със своята задача да реализира стопански напредък и да обезпечи по-добри публични услуги.

Фондовите пазари реагираха позитивна на новината. Британската лира освен резервира извоюваните позиции за деня, само че и курсът ѝ се увеличи с 0,34 % по отношение на $ (до 1,253 $ за една лира), откакто стана ясно, че Борис Джонсън остава министър председател.

Обявяването на огромен брой депутати консерватори против Джонсън обаче приказва за сериозен протест в партийните редици, отбелязва Ройтерс.

Британският министър председател оцеля с поддръжката на 59 % от членовете на Камарата на общините от ръководещата групировка. За съпоставяне, неговата предшественичка на поста Тереза Мей получи при избор на доверие през 2018 година поддръжката на 63 % от депутатите консерватори. Тя обаче бе принудена в последна сметка да подаде оставка по-малко от шест месеца по-късно, напомня Ройтерс (б. ред.: организацията в началото уточни, че Тереза Мей е била заменена седем месеца по-късно).

ДПА отбелязва, че нов избор на доверие към Борис Джонсън не може да има най-малко една година. Много политически коментатори обаче споделиха, че загубата на доверието на цели 148 депутати от личната му партия може да отслаби неговите позиции.

Проучванията на публичното мнение отреждат преднина на левоцентристката Лейбъристка партия пред ръководещите консерватори, отбелязва Асошиейтед прес. Очаква се главната опозиционна мощ да завоюва частичните избори в два едномандатни изборни региона този месец, които бяха свикани, откакто депутати от партията на Джонсън бяха принудени да се отдръпват поради секс кавги.

Вотът на доверие значително бе провокиран от възходящото публично неодобрение във Англия от премиера след поредност разкрития за нарушение на разпоредбите и празненства в неговата канцелария по време на локдауните в страната поради ковид, показва ДПА. Тогава държавното управление призоваваше хората да си стоят вкъщи и да заобикалят обществените контакти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР