Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще върне обратно имперските

...
Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще върне обратно имперските
Коментари Харесай

Борис Джонсън връща имперските мерки

Британският министър председател Борис Джонсън разгласи, че ще върне назад имперските ограничения като паунд, унция и ярд.

Точно за юбилея от качването на кралица Елизабет II на трона Джонсън разгласи, че стартира полемика за връщане към старите ограничения.

От 1973 година Англия употребява наложителните за Европейски Съюз грам, кг и метър.

Премиерът обаче желае английските търговци да могат да употребяват вместо това и паунд и унция. Те сами ще избират в какви ограничения продават. Шампанското също ще се лее към този момент в пинти.

Много млади британци в никакъв случай не са употребили имперските ограничения и не знаят тъкмо какъв брой е един фут (30,48 см), течна унция (28,4 милилитра), галон (4,546 литра).

Пинтата обаче остана известна в доста питейни заведения, тъй като наливната бира не бе лимитирана от европейските ограничения и британците упорстваха за спомагателните 68 мл бира (спрямо общоприетите 500 мл). Инчовете пък се употребяват от американците, надлежно и от международните софтуерни стандарти за екрани и са познати и на най-малките.

И до момента на Острова употребяват в ежедневния език камък (stone, 6,35 кг) - съгласно някои шегаджии, тъй като по този начин надебеляващата английска нация не усеща толкоз тежко повишаването на обиколката (едно е да надебелееш с 20 кг, друго е " единствено " с три камъка).

Опозицията упрекна Джонсън, че се пробва да отклони вниманието от набиращия сили скандал „ Партигейт “. Консерваторите пък тържествуваха за края на " метричния призрачен сън ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР