Британският премиер Борис Джонсън обяви, че е призовал лидера на

...
Британският премиер Борис Джонсън обяви, че е призовал лидера на
Коментари Харесай

Джонсън поиска избори на 15 октомври след поражението си в парламента

Британският министър председател Борис Джонсън разгласи, че е призовал водача на лейбъристите Джеръми Корбин да се съгласи на избори на 15 октомври, две седмици преди датата, на която Обединеното кралство би трябвало да напусне Европейския съюз.

" Това държавно управление ще изведе страната от Европейски Съюз на 31 октомври и единствено едно нещо стои на пътя ни " и това е законопроектът, с който " се предаваме ", сега препоръчан от водача на опозицията, сподели Джонсън пред Народното събрание, съобщи " Ройтерс ". Той изясни, че тактиката му е да контракти нова договорка с Европейски Съюз до 17 октомври, когато има нова среща на върха на Европейски Съюз, и по този начин да реши въпроса.

Коментарът на премиера, поел поста преди по-малко от месец и половина, следва първото му проваляне в Камарата на общините, още при първия конфликт с нея.

Депутатите нощес гласоподаваха за това да поемат контрола върху напускането на Европейски Съюз. Джонсън загуби болшинството си в Народното събрание и част от депутатите поддържаха концепцията на лейбъристите да бъде гласуван законопроект, задължаващ държавното управление да изиска отсрочване на Брекзит до 31 януари. Целта на тези дейности е да бъде спрян Брекзит без договорка - контрактуваната от предшественика на Джонсън Тереза Мей по този начин и не бе утвърдена от Народното събрание.

Джонсън още тогава сподели, че ще изиска изключителни избори седмици преди датата на напускането, защото излизането от Европейски Съюз ще се случи в уречената дата без никакви усломвности, " в случай че " или " дали ". Той предходната седмица опита да блокира сходни начинания от Народното събрание, като изиска (и получи одобрение) от кралицата за по-дълга отмора сред двете парламентарни сесии.

Корбин в това време разгласи, че няма да се поддаде на " триковете на Борис Джонсън ", подкрепяйки нови избори, без да е убеден, че е отпаднала опасността от Брекзит без договорка. Той се притеснява, че Джонсън може да реалокира изборите за след Брекзит и по този начин да си подсигурява, че е извършил обещанието да изведе страната от Европейски Съюз.

Гласуването за прекъсване на Брекзит без договорка е през днешния ден, като се чака след 18 ч. българско време. Ако това се случи и текстът премине през всички три четения (а след това и през Камарата на лордовете, където се чакат повече препятствия), ще влезе в действие като закон в понеделник.

Гласуването за нови избори пък би трябвало да е в 21 ч. българско време. За този проект е нужно болшинство от две трети.

Какво може да се случи с Брекзит след провалянето на Джонсън, четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (690)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР