Британският премиер Борис Джонсън довежда до отчаяние европейските преговарящи с

...
Британският премиер Борис Джонсън довежда до отчаяние европейските преговарящи с
Коментари Харесай

Борис Джонсън довежда до отчаяние европейските преговарящи

Британският министър председател Борис Джонсън довежда до обезсърчение европейските договарящи с непреклонността си и оставя малко вяра за съглашение с Европейски Съюз за Брекзит до 31 октомври, за което ще поеме " цялата отговорност ".

" Все още сме подготвени обективно да проучваме всички съответни и юридически издържани оферти на Англия, само че такива до този миг не са постъпили ", съобщи основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние преди среща с ръководителя на Европейския парламент и ръководителите на политическите групи в европарламента. " Брекзит е учебно заведение за самообладание и увереност ", сподели с подигравка Барние преди срещата с водачите на Европейския парламент.

Председателят на европарламента Давид Сасоли показва твърда позиция към Борис Джонсън след тази среща, на която Мишел Барние осведоми събеседниците си за положението на настоящите разисквания в Брюксел със съветника на английския министър председател за Брекзит Дейвид Фрост.

" Получените сигнали не разкриват никаква самодейност, която да разреши обновяване на договарянията ", сподели Барние на конференция. " Британското държавно управление е прекомерно безкомпромисно в своите позиции и ние сме разтревожени, защото държанието му от ден на ден ускорява опасенията от Брекзит без договорка ", добави той.

Политическите групи в европарламента реализираха единодушие за текста на резолюция, която ще бъде подложена на гласоподаване идната седмица на пленарна сесия в Страсбург. " Няма да има съглашение без защитен механизъм. Това е повече от ясно ". Такава е позицията на Европейския парламент, който ще има последната дума, съобщи Давид Сасоли.

Предпазният механизъм е защитна уговорка, чиято цел е да се попречи на завръщането на физическа граница сред Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Англия.

Цяла Англия би останала в митнически съюз с Европейски Съюз според съглашението на Тереза Мей с Брюксел, което бе отхвърлено от английския парламент и Борис Джонсън. Премиерът упорства да няма защитен механизъм, който съгласно него ще е спънка за Англия да подписва двустранни съглашения за свободна търговия.

Нито едно предложение, заслужаващо доверие

" Склонни сме да изследваме всички оферти, само че Англия не е предложила различни решения, които да заслужават доверие в юридически и действен проект ", сподели Давид Сасоли.

" Склонни сме даже да се върнем към първичното предложение защитният механизъм да се ползва единствено за Северна Ирландия ", увери ръководителят на европарламента. Северна Ирландия би станала по този начин граница с останалата част от Англия (Англия, Шотландия и Уелс).

" Мисля, че това е най-справедливото решение, защото то би разрешило на Англия да има цялостна автономност в областта на основаването на законодателство и митническите въпроси, като за Северна Ирландия се приложи специфичен статут ", сподели ръководителят на групата на Зелените в европарламента Филип Ламбертс. " Според мен това е по-малко мъчно, в сравнение с защитният механизъм да се ползва за цяла Англия ", добави той.

 Давид Сасоли
© Reuters

Давид Сасоли

Правителството на Джонсън обаче даде да се разбере, че тази алтернатива не е на дневен ред. Британският министър председател продължава да твърди, че желае сключването на нова договорка с Европейски Съюз, която да сложи основите на свободната търговия сред Англия и Европейски Съюз и да подсигурява, че е маркиран прогрес.

" Аз не мисля по този начин. Той си дава тип на човек, който договаря добросъвестно и желае съглашение, с цел да може, в случай че не бъде реализирана договорка, това да не наподобява като негова виновност, а на други хора ", добави Ламбертс.

" Ако се стигне до Брекзит без договорка, английското държавно управление ще понесе цялата отговорност и ще би трябвало да съблюдава всичките си финансови задължения и правата на европейските жители, както и да извърши отговорностите си по съглашението от Разпети петък с Ирландия. Европейският парламент няма да даде утвърждението си за нови договаряния сред Европейски Съюз и Англия, в случай че тези отговорности не бъдат изпълнени ", сподели Давид Сасоли на конференция през вчерашния ден. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (708)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР