Британският посланик беше привикан в иранското външно министерство заради незаконното

...
Британският посланик беше привикан в иранското външно министерство заради незаконното
Коментари Харесай

Иран се ядоса на Великобритания заради арестуван танкер в Гибралтар

Британският дипломат беше привикан в иранското външно министерство поради " противозаконното прихващане " на ирански петролен танкер в Гибралтар.
Главният министър на английската територия Фабиан Пикардо съобщи по-рано, че в Гибралтар е арестуван супертанкер, обвинен в преместване на недопечен петрол за Сирия в нарушаване на глобите на Европейски Съюз.
" След противозаконното прихващане на ирански петролен танкер в Гибралтарския пролив от британските военноморски сили, посланикът на тази страна в Техеран бе свикан към външното министерство ", съобщи представителят на министерството Абас Мусави.
Танкерът " Грейс 1 " беше спрян от чиновници на полицейски и митнически организации в Гибралтар. Те бяха подкрепени от отряд английските кралски морски пехотинци. 
300 000-тонният транспортен съд плава под панамски байрак и е ръководен от основаната в Сингапур компания IShips Management Pte Ltd.
Властите в Гибралтар не споделят от кое място идва петролът, само че профилираното издание за търговия с кораби Lloyd`s List твърди, че танкерите, плаващи под флага на Панама транспортират недопечен нефт от Иран.
Според разпространeната информация корабът е плавал от Иран. Ако се удостовери, че товарът е ирански недопечен нефт и е за Сирия, това е в нарушаване на глобите на Съединени американски щати против износа на нефт от Ислямската република. Корабът е плавал по по-дълъг маршрут под Южна Африка вместо през Суецкия канал.
По документи танкерът е бил зареден с гориво в Ирак през декември, макар че не е регистрирано, че е бил на иракско пристанище. Системата за следене на танкера е била изключена. Впоследствие танкерът се появил на иранско пристанище претрупан.
Инцидентът идва в внимателен миг, когато Европейският съюз обмисля по какъв начин да реагира на обявявеното от Иран желание да надвиши лимита на обогатен уран, за който се е съгласил да съблюдава в нуклеарното съглашение от 2015 година
Вашингтон се отхвърли от договорката сред Техеран и международните сили предходната година и възобнови глобите против основните петролни продажби на ислямската република, както и други елементи на стопанската система ѝ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР