Британският писател Салман Рушди нарече комични“ опитите на издатели да

...
Британският писател Салман Рушди нарече комични“ опитите на издатели да
Коментари Харесай

Салман Рушди нарече „комични“ политкоректните версии на книгите за Джеймс Бонд

Британският публицист Салман Рушди назова „ комични “ опитите на издатели да редактират книгите на Иън Флеминг (1908-1964) и Роалд Дал (1916-1990) в дух на политическа уместност, написа „ Дейли телеграф “, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Идеята, че Джеймс Бонд може да бъде изработен политически правилен, е съвсем смешна. Мисля, че би трябвало да й се противопоставим “, сподели Салман Рушди във видео обръщение, приемайки премията „ Свобода за издание “ на Британските награди за книги в Лондон. Той се възвръща в дома си в Ню Йорк от пострадвания, получени при нахлуване с нож предишното лято.

„ Книгите, написани в тяхното време, би трябвало да се одобряват като част от него, в случай че ви е мъчно да ги приемете, не ги четете “, добави писателят.

„ Очевидно има елементи на света, където цензурата е необятно публикувана отдавна: Русия, Китай, а ненапълно и Индия. Но в страните от Запада до неотдавна имаше много огромна независимост в региона на издателската активност. Сега, седейки тук, в Съединените щати, би трябвало да виждам изключителната офанзива против библиотеките и книгите за деца в учебните заведения, офанзивата против самата концепция за библиотеки. Това е много обезпокоително и ние би трябвало да сме доста наясно и да се борим против него с всички сили “, сподели още в обръщението си писателят.

По-рано в романите на известния английски публицист Пелъм Гренвил Удхаус фрагменти с расова терминология бяха отстранени или изменени, а някои описания на външния тип на герои, които биха могли да се смятат за обидни, изчезнаха от книгите на Роалд Дал. Издателство „ Иън Флеминг пъбликейшънс “, което има правата върху романите за приключенията на тайния сътрудник Джеймс Бонд, редактира творбите, премахвайки „ обидните “ расови избрания от тях.

„ Никога през живота ми свободата словото и на мненията в западните страни не е била толкоз застрашена, както в тези времена “, акцентира писателят.

Салман Рушди е притежател на голям брой литературни награди, в това число „ Букър “ през 1981 година През 2

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР