Британският пилот на Мерцедес – Люис Хамилтън, спечели Гран при

...
Британският пилот на Мерцедес – Люис Хамилтън, спечели Гран при
Коментари Харесай

Верстапен даде сериозна борба, но Хамилтън отново победи

Британският водач на Мерцедес – Люис Хамилтън, завоюва Гран при на Испания в извънредно съревнование, извършено сред него и Макс Верстапен. Макар нидерландецът да водеше в огромен стадий от конкуренцията, то международният първенец и щаба му изготвиха страхотна тактика и в изцяло шампионски жанр пречупиха Верстапен и Ред Бул.

Със сигурност тактиката от „ сребърните стрели”, която бе формирана от нужната експанзия и брилянтност, достави триумфа за Мерцедес. Това е трета победа за Хамилтън от четири надпревари, въпреки да бе изпреварен още на първия завой от Ферстапен при старта.

Той приложи тактика с две прекъсвания в бокса, с цел да може седемкратният първенец да затвори 23-секунден недостиг за 18 обиколки, с цел да премине на първото място шест преди края.

Верстапен спря единствено един път, откакто загуби преднината си и утехата у него остана в това, че взе спомагателната точка за най-бърза обиколка. Победата на Хамилтън е 98-а в кариерата му,с лед като той записа полпозишън №100 в кариерата си за Гран при на Каталуния. След тази конкуренция Хамилтън дръпна с 14 точки на лидерското място в генералното класиране.

Състезанието:

Реакцията на старта от Макс Верстапен бе превъзходна. Нидерландецът потегли извънредно добре от втората си позиция и взе преимущество пред Люис Хамилтън. Още в първия завой в Каталуния Макс задмина британеца и поведе колоната. Шарл Льоклер пък задмина Валтери Ботас и зае третото място от старта на конкуренцията. Пи,отът на Алфа Таури Юки Цунода прекрати надпреварата си в деветата обиколка, откакто болидът му се угаси без причина и той трябваше да напусне. След тази обстановка влезе сейфти-кар, което приближи водачите компактно един до различен.

След подновяването Серхио Перес задмина Естебан Окон и зае шестата позиция във краткотрайното нареждане. Пиер Гасли пък получи времево наказване, откакто започва по-напред от указаното място за начало на конкуренцията, което утежни уикенда за тима на Алфа Таури. Битката сред Верстапен и Хамилтън се оказа извънредно гневна, като двамата бяха разграничени в границите на под една секунда, а в 19-ата обиколка Гасли изтърпя петсекундното си наказване, откакто ги престоя в питлейна.

В 25-ата обиколка щабът на Ред Бул се провали при влизането на Макс Верстапен в бокса, откакто забавиха нидерландеца с 4,2 секунди, което даде изключителна опция на Люис Хамилтън да вземе превес пред своя противник в Барселона. След 39 обиколка за повторно в бокса влезе водачът на Астън Мартин Себастиан Фетел. Четирикратният международен първенец спря от 12-о място и се върна на пистата на 17-а позиция, като до финала, в случай че няма ненадейно развиване в надпреварата, няма да стопира повече за нови гуми.

Хамилтън и Мерцедес пробваха да изненадат Верстапен и Ред Бул и британецът влезе в бокса за нови сликове, с които до финала Люис да настигне и изпревари Макс. Изоставането му беше 22 секунди, като до финала на конкуренцията край Барселона остават още 22 обиколки. В 60-ата обиколка тактиката даде резултат и Хамилтън изпревари нидерландеца и поведе колоната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР