Британският паунд се запътва към най-високото си ниво спрямо еврото

...
Британският паунд се запътва към най-високото си ниво спрямо еврото
Коментари Харесай

Британският паунд се връща на нивата от 2016 година. Какво предизвика поскъпването?

Британският паунд се запътва към най-високото си равнище по отношение на еврото от 2016 година насам — загърбвайки политическата турбуленция на Острова в очакване на стягането на паричната политика от страна на Банката на Англия, написа Bloomberg.

В сряда валутата нарастна с още 0,2 % до 83,14 пенса за евро, най-високото равнище от февруари 2020 година Ралито е реалност макар спекулациите, че торите ще работят в посока премахване на премиера Борис Джонсън. Следващият огромен тест за валутата ще е 83 пенса — равнище, под което е падала единствено за малко от референдума за Brexit през 2016 година и което стратезите на Societe Generale виждат като " линия в пясъка ".
 Снимка 560682
Макар паундът постоянно да отразява политическите кавги и протичащото се към Brexit и договарянията, скорошното рали на валутата се дължи напълно на предстоящото покачване на лихвите на Острова, с което централната банка ще опита да се оправи с растящата инфлация.

Пазарите към този момент чакат 0,5 % покачване на лихвата през идващия месец и общо 100 базисни пункта растеж през 2022 година

В сряда гуверньорът Андрю Бейли алармира, че инфлацията във Англия може да се увеличи и още. Политическото напрежение около Украйна може да докара до дълъг интервал на високи цени на природния газ, сподели Бейли пред депутати — часове откакто статистиката сподели покачване на потребителските цени от 5,4 %, най-високото равнище от 1992 година

Той призна още, че натискът от страна на работещите за по-високи заплати основава риск Англия да попадне в обстановка, в която цените и заплатите порастват едни след други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР