Британският парламент ще преустанови работа от втората седмица на септември

...
Британският парламент ще преустанови работа от втората седмица на септември
Коментари Харесай

Дебат и скандали в британския парламент след предложението за разпускане

Британският парламент ще прекрати работа от втората седмица на септември до 14 октомври, което е единствено две седмици преди плануванаъа дата за Брекзит, разгласи през днешния ден английският министър председател Борис Джонсън. Тази маневра бе избрана като парламентарен скандал от ръководителя на Камарата на общините в английския парламент Джон Бъркоу, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Британската лира се обезцени с 0,6 % по отношение на еврото и $ вследствие на новината. Този ход на Джонсън ще направи съвсем необикновено опълчването на депутатите от опозицията на Брекзит без договорка - сюжет, който поражда опасения за дефицит на артикули и връщане на митата.

Новият политически сезон в английския парламент се обрисуваше плевел. Премиерът обаче изиска от кралица Елизабет Втора да се съгласи на преустановяване на сесията на Народното събрание след дебатите на 9 септември. Прекратяването съгласно проекта на Джонсън ще е до 14 октомври. Тогава парламентарната сесия ще бъде възобновена с обичайното слово на кралицата, в което тя ще показа програмата на държавното управление.

" Мисля, че е от значително значение Народното събрание да заседава преди Европейския съвет, плануван за 17 и 18 октомври, и в случай че, както аз се надявам, бъде реализирано съглашение с Европейски Съюз, то Народното събрание ще има опция да одобри закон, нужен за утвърждението на това съглашение за Брекзит преди 31 октомври ", сподели Джонсън.

" Седмиците, предшестващи Европейския съвет, са от жизненоважно значение за моите договаряния с Европейски Съюз ", означи английският министър председател. " Показвайки единение и решителност, ние имаме късмет да реализираме ново съглашение, което може да бъде признато от Народното събрание ", акцентира той.

Договорът за излизане на Англия от Европейски Съюз, подписан сред Брюксел и предшественичката на Джонсън, Тереза Мей, след повече от две години на усилени договаряния, беше отритнат на три пъти от английските депутати. Те по този начин и не съумяха да реализират единодушие под каква форма би трябвало да бъде сбъднат Брекзит, за който се оповестиха 52 % от британците на референдума през юни 2016 година

По традиция английският парламент прекратява работа за няколко седмици през септември поради годишните конференции на политическите партии. Но в този момент удължаването на тази почивка до 14 октомври, т.е. с 12 дни след края на последната годишна конференция, тази на консерваторите, провокира гневни реакции от опозицията, която заприказва за антидемократична маневра.

" Това е скандал и опасност за нашата народна власт ", реагира Джереми Корбин, водачът на лейбъристите, главната опозиционна партия.

" Днес е един тъмен ден за английската народна власт, в случай че депутатите не се обединят, с цел да попречат това идната седмица ", реагира в Туитър шотландската премиерка Никола Стърджън.

Дори консерватори разкритикуваха хода на Джонсън. Бившият министър на финансите Филип Хамънд, който е срещу Брекзит без договорка, сподели, че става дума за парламентарен скандал.

Джонсън отбрани решението си, като съобщи пред телевизия Скай нюз, че графикът на работата на Народното събрание ще остави много време на депутатите да проведат диспути по въпроса за Брекзит.

Според лидерката на партия Либерални демократи Джо Суинсън обаче министър председателят е показал плашливост. " Той знае, че хората няма да изберат разновидността Брекзит без договорка и че народните представители няма да разрешат това. Той се пробва да заглуши техния глас ", съобщи тя.

Вчера водачите на опозиционните партии се събраха, с цел да договорят обща тактика, с цел да се избегне излизането от Европейски Съюз без съглашение, като бъде гласуван закон в тази тенденция.

Лондон и Брюксел се опълчват по-специално по въпроса за бъдещата ирландска граница, която ще разделя Обединеното кралство от единния европейски пазар. Двете страни обаче споделят, че са подготвени да обсъдят казуса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР