Британският парламент подкрепи с голямо мнозинство доклад, според който бившият

...
Британският парламент подкрепи с голямо мнозинство доклад, според който бившият
Коментари Харесай

"Борис излъга": парламентът одобри доклада за "Партигейт"

Британският парламент поддържа с огромно болшинство отчет, съгласно който някогашният министър председател Борис Джонсън е излъгал, давайки информация за празненства, проведени в резиденцията му на " Даунинг стрийт " в Лондон по време на локдауните за ограничение на COViD-19. Скандалът получи гласност като " Партигейт ".

Камарата на общините гласоподава в поддръжка на отчета, с 354 против седем гласа късно в понеделник.

, че Джонсън е направил многократни нарушавания на разпоредбите за COVID-19 и е подвел Народното събрание за информация, която му е дал.

Бившият министър председател Тереза Мей, водачът на Камарата на общините Пени Мордаунт и министърът на образованието Джилиан Кийгън бяха измежду висшите консерватори, които поддържаха констатациите в отчета. Само седем съпартийци на Джонсън отхвърлиха заключенията, до момента в който 118 тори гласоподаваха " за ", оповестява Би Би Си.

За 225 депутати не беше записано гласоподаване, тъй като те или се въздържаха, или не се явиха да гласоподават.

в навечерието на публикуването на отчета помоли поддръжниците си да не гласоподават срещу изводите му, само че самичък отхвърли виновност.

 Борис Джонсън съобщи, че не е излъгал Народното събрание за празненства по време на локдауна Борис Джонсън съобщи, че не е излъгал Народното събрание за празненства по време на локдауна

Премиерът Риши Сунак не участва на дебата и отхвърли да каже по какъв начин би дал своя вот, обяснявайки, че не е желал да въздейства на другите.

Говорител на опозиционната Лейбъристка партия разяснява, че Сунак е " прекомерно слаб, с цел да управлява партия, която е прекомерно разграничена, с цел да ръководи ".

Гласуването значи, че Джонсън губи правото си на парламентарен пропуск, който дава достъп до избрани елементи на Народното събрание, защото това беше една от рекомендациите в отчета, написа Би Би Си.

Комисията по привилегиите на депутатите, която има болшинство от консерваторите, беше помолена да проверява дали тогавашният английски министър председател е подвел депутатите по отношение на това, което е знаел за празненствата, провеждани на " Даунинг стрийт " по време на пандемичните затваряния, когато на жителите бяха неразрешени всевъзможни събирания.

Докладът стигна до изводи, че Джонсън е направил голям брой съзнателно подвеждащи изказвания пред Народното събрание по отношение на събития в неговата резиденция, включващи празненства със сътрудници и съпартийци.

Впоследствие комисията предложи 90-дневно премахване за Джонсън - дълга възбрана съгласно актуалните стандарти, както и лишаване на парламентарния му пропуск като някогашен народен представител.

Говорейки по време на спор в Камарата на общините преди вота, някогашният министър председател Тереза Мей сподели, че поддръжката за отчета ще бъде " дребна, само че значима стъпка за възобновяване на доверието на хората " в Народното събрание.

Беше " значимо да покажем на обществеността, че няма едно предписание за тях и друго за нас ", сподели тя.

Мей прикани своите сътрудници депутати да гласоподават в поддръжка на отчета, " с цел да поддържаме стандарти в публичния живот, с цел да покажем, че всички осъзнаваме отговорността, която носим към хората, на които служим, и да помогнем за възобновяване на вярата в нашата парламентарна народна власт ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР