Британският министър-председател Тереза Мей Министър-председателката на Обединеното кралство Тереза Мей

...
Британският министър-председател Тереза Мей Министър-председателката на Обединеното кралство Тереза Мей
Коментари Харесай

Решаващ ден в преговорите за Брекзит


Британският министър-председател Тереза Мей

Министър-председателката на Обединеното кралство Тереза Мей ще опита да убеди в понеделник европейците, че обещанията й към този момент са задоволителни за това Европейски Съюз да склони да стартира комерсиалните договаряния, които Лондон желае толкоз упорито, заяви Франс прес.

Мей ще се срещне с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с водещия договарянията от страна на Европейски Съюз Мишел Барние на работен обяд (чието начало се чака към 14.15 ч. българско време), който може да е значима стъпка към завършването на кардинално съглашение по изискванията на развода, плануван за края на март 2019 година. Тя ще беседва и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

" Поисках от Тереза Мей да постави на масата дефинитивно предложение най-късно на 4 декември, с цел да можем да оценим дали има задоволителен прогрес по време на идната европейска среща на върха " на 14-15 декември в Брюксел, напомни в петък Туск.

" В понеделник следва значим стадий по пътя към Европейския съвет през декември, който ще е от основно значение ", сподели нощес говорителка на английското държавно управление.

По думите на европейски дипломатически източник остават " четири или пет точки за договаряне " по трите тематики, които Европейски Съюз дефинира за безспорни цели, тъй че сключването на договорка ще е " сложна " само че " постижима " задача.

Уреждането на финансовия въпрос сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, наподобява, към този момент върви в вярна тенденция. Според Ройтерс през уикенда двете страни са се спряли на сума от порядъка на 50 милиарда евро, с които Англия би трябвало да извърши уговорките си към бюджета на съюза.

Но също по този начин е значимо каква ще е ориста на жителите на Европейски Съюз на острова и английските жители в страните членки след Брекзит, означи Агенция Франс Прес.

Като най-сложен проблем през последните седмици се очерта уреждането на статута на ирландската граница.

В петък Туск сподели, че Европейският съюз ще отхвърли английското искане за договаряния за прехода след Брекзит и бъдещия търговски пакт, в случай че Ирландия не е удовлетворена от офертата на Лондон за статута на границата със Северна Ирландия.

Преди да предложа на евролидерите управителни насоки за прехода и бъдещите връзки с Обединеното кралство, първо ще се съветвам с ирландския министър председател Лио Варадкар дали английското предложение удовлетворява ирландското държавно управление. " Нека бъда доста явен: в случай че предлагането на Обединеното кралство е недопустимо за Ирландия, то ще е недопустимо и за Европейски Съюз ", съобщи Туск след среща в Дъблин с Варадкар.

" Обединеното кралство би трябвало да предложи правдоподобни, съответни и изпълними решения, които подсигуряват, че няма да има твърда граница, какъвто и да е изходът от договарянията " с Европейски Съюз, сподели Варадкар.

Ако бъде върната границата сред двете Ирландии след Брекзита, това може да провокира потрес в стопанските системи им, които са тясно свързани. Възможно е да бъде изложено на заплаха и мирното съглашение от 1998 година в Северна Ирландия, известно като " съглашението от Разпети петък ".

Според Ройтерс в понеделник преди обяд Мей води заключителни диалози със своите ирландски сътрудници, пробвайки се в последния миг да стигне до съглашение с тях.

Източници на организацията в Брюксел споделили, че след договарянията в края на седмицата са все по-уверени във опцията за реализиране на договорка по трите съществени тематики, само че към момента доста неща зависели от диалозите по време на идния работен обяд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР