Британският министър-председател Риши Сунак, преди пътуването си до САЩ тази

...
Британският министър-председател Риши Сунак, преди пътуването си до САЩ тази
Коментари Харесай

Сунак лобира Уолъс за шеф на НАТО

Британският министър-председател Риши Сунак, преди пътуването си до Съединени американски щати тази седмица, ускори спекулациите, че желае съдружниците от НАТО да поддържат неговия министър на защитата Бен Уолъс за идващ началник на алианса, предава Агенция Франс Прес.


Уолъс, някогашен капитан от английската войска, е считан за водещ кандидат да размени Йенс Столтенберг, който ще се отдръпна като общоприет секретар на НАТО през октомври след два мандата.

Съобщава се, че по време на визитата си във Вашингтон в сряда и четвъртък Сунак ще лобира персонално пред президента на Съединени американски щати Джо Байдън да поддържа Уолъс за поста.

Съединените щати са преобладаващата мощ в 31-членния боен алианс и тяхната поддръжка е от решаващо значение за този, който ще заеме управителния пост.

Запитан дали ще упорства във Вашингтон за назначението на Уолъс, Сунак не отговори непосредствено, само че засипа с похвали 53-годишния си сътрудник от кабинета.

" Бен прави фантастична работа. Той е превъзходен министър на защитата ", сподели той пред кореспонденти, като означи, че диалозите към ролята в НАТО " се водят сред водачите ".

" Бен е необятно почитан измежду сътрудниците си по света ", добави той, преди да опише в детайли значимата роля на Англия във военния алианс.

Уолъс пътува доста като министър на защитата и се радва на елементарен контакт в общественото пространство с представители на Съединени американски щати, откакто пое значима роля в отговор на войната в Украйна.

Миналия месец той наподобява прояви интерес към поста в НАТО, като съобщи пред немската осведомителна организация ДПА, че това е " работа, която бих желал ".

Смята се, че министър-председателят на Дания Мете Фредериксен - която се среща с Байдън във Вашингтон в понеделник - също взе участие в конкуренцията и в случай че бъде определена, ще стане първата жена отпред на НАТО.

Но източноевропейските страни в никакъв случай не са били показани на най-високия пост и лобират за това някой от тях да поеме кормилото на НАТО. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР