Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след

...
Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след
Коментари Харесай

Британски министър подаде оставка заради скандал с депортиране на имигранти

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, откакто п равителството се опита да отговори на публичното отвращение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Англия карибски имигранти, избрани простъпка като нелегално пребиваващи, съобщи Ройтерс, като се базира на Би Би Си.

Канцеларията на министър-председателката Тереза Мей заяви, че Ръд е подала оставка, откакто наподобява е подвела Народното събрание за съществуването на набелязан брой противозаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно, уточни ДПА.

Говорител на " Даунинг стрийт " заяви, че нощес министър-председателката е приела оставката на Ръд.

От към две седмици 54-годишната Амбър Ръд е подложена на рецензии след разкритието , че нейните служби са имали набелязан брой незаконни мигранти, които би трябвало да експулсират годишно. Пред парламентарна комисия министърката отхвърли да е знаела за съществуването на такива целеви депортации и беше упрекната, че е заблудила депутатите, отбелязва Франс прес.

Оставката беше огласена единствено часове откакто министърката сподели, че ще остане на поста си, с цел да подсигурява, че английската имиграционна политика е " хуманна ". Политици от опозицията обаче я приканиха да се отдръпна, съобщи Асошиейтед прес.

Оттеглянето на Ръд, вътрешен министър от 2016 година и един от най-преданите хора на Тереза Мей, е тежък удар за министър-председателката, на която на 3 май предстоят локални избори, считани за тест за нейното консервативно държавно управление.
 Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка БГНЕС
Ръд заплаща за така наречен скандал " Уиндръш ". В страната се надигна отвращение, откакто в. " Гардиън " заяви, че на хора, пристигнали от Карибите в десетилетията след Втората международна война, неотдавна са били отказани медицински грижи и че те са били застрашени с депортиранe , защото не могли да пре дставят документи, доказващи правото им да живеят в страната.

Хиляди имигранти, пристигнали от страни от Общността на нациите сред 1948 година и началото на 70-те години, с цел да вземат участие във възобновяване на страната след втората войната, получили правото да останат вечно.

" Уиндръш " е името на първия транспортен съд, с който имигрантите от Карибите пристигнали покрай Лондо н. Много от тях в действителност имали английско гражданство, защото били родени в колониалната ера.

Онези, които по този начин и не се пробвали да получат персонални документи по надлежния ред, се оказаха третирани като противозаконни имигранти и са застрашени от експулсиране, в случай че не потвърдят правото си на престояване за всяка година, прекарана във Англия.

След избухналото отвращение, Т ереза Мей беше принудена да се извини на ръководителите на тези страни на среща на върха на Общността на нациите, състояла
се преди две седмици в Лондон.

В понеделник Амбър Ръд сподели, че надълбоко съжалява за създалата се обстановка, посочи забележителния принос на поколението " Уиндръш " за Англия и съобщи, че тези хора могат да получат народност, без да потвърждават правото си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР