Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю

...
Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю
Коментари Харесай

Великобритания обвини Русия в тайно трупане на запаси от Новичок

Британският министър на външните работи Борис Джонсън съобщи в изявление за Би Би Си, че Русия скрито е складирала ресурси от нервнопаралитичното вещество, употребявано при отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и е проучвала по какъв начин сходни оръжия биха могли да се употребяват при убийства, съобщи Ройтерс.

Англия твърди, че Русия е и зползвала нервнопаралитичното вещество от руско време " Новичок ", с цел да извърши нахлуване против Скрипал и щерка му Юлия, при което за пръв път от Втората международна война в Европа е било използвано химическо оръжие . Русия отхвърля да е забъркана по какъвто и да е метод.

" Разполагаме с доказателства за интервала от последните 10 години, ч е Русия освен е проучвала използването на нервнопаралитични субстанции за убийства, само че и е произвеждала и складирала " Новичок " , сподели Джонсън.

Заради нападението Англия и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а връзките им доближиха до най-ниската си точка от Студената война.

В понеделник в Обединеното кралство ще дойдат представители на Организацията за възбрана на химическите оръжия , с цел да изследват пробите от употребяваното при офанзивата против Скрипал вещество , а резултатите ще станат известни след към две седмици, съобщи английското министерство на външните работи.

В изявлението за Би Би Си Джонсън съобщи, че уликите за отравянето " непреклонно водят към Кремъл ", съобщи Асошиейтед прес. Министърът добави, че идната седмицата ще има съвещание на английския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде разисквано какви по-нататъшни ограничения вероятно да предприеме Англия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР