Британският министър на финансите обяви в сряда набор от мерки,

...
Британският министър на финансите обяви в сряда набор от мерки,
Коментари Харесай

Кой печели и кой губи от новия бюджет на Великобритания?

Британският министър на финансите разгласи в сряда набор от ограничения, ориентирани към възкръсване на буксуващата локална стопанска система, без да се разстройват пазарите, само че известна нерешителност във връзка с вероятностите за заемите и инфлацията разклати облигациите и паунда, написа в собствен разбор Reuters и прибавя:

„ Много по-ниските прогнози за напредък за 2024 година резервираха настроението по отношение на локалната валута хладно, до момента в който някои джобове на фондовия пазар получиха поддръжка от бизнес вложенията и ограниченията за данъчни облекчения “.

Мерките бяха обявение във второто есенно изказване на Хънт, откогато той размени Куаси Квартенг, който беше уволнен предходната година вследствие на бюджет, цялостен с незадоволително финансирани данъчни облекчения, които отприщиха разтърсвания на пазара в Обединеното кралство. Но вложителите предизвестяват, че данъчните облекчения няма да са задоволителни за набиране на бизнес вложения, до момента в който лихвените проценти в Обединеното кралство остават високи.

„ Страната се нуждае от големи вложения и единственият метод да ги постигнете е, в случай че разноските за финансиране станат доста по-малки “, споделя Лий Химсуърт, английски портфолио управител във Fidelity International.

Тласък на бизнеса

Инвеститорите от Обединеното кралство следят този бюджет, загрижени за това, че изследванията демонстрират слаба поддръжка за ръководещите сили, което ги принуждава да покачват известността си с огромни разноски, а те биха могли да усилят инфлацията и в последна сметка лихвените проценти. Към днешна дата те по този начин или другояче са на 15-годишен връх от 5,25%.

„ Имаше риск от понижени данъчни ставки, които биха подтикнали растеж на потреблението във време, в което централната банка едвам е пречупила гърба на инфлацията в услугите “, споделя ръководителят на валутните разбори на Monex Europe Саймън Харви.

Все отново в сряда пазарите на акции подчертават върху бизнес тласъците на Хънт. В резултат на това, в сряда фокусираният върху вътрешния пазар показател на Обединеното кралство FTSE 250 се увеличи с 0,7% и удобно надмина FTSE 100.

„ Пълното отчитане на разноските би трябвало да бъде сериозен принос за промишлеността на Обединеното кралство и за дълготрайната макро вероятност, където подобряването на неприятния ритъм на напредък на продуктивността е от решаващо значение “, споделя Филип Шоу, основен икономист за Обединеното кралство в Investec.

Фондовите пазари в Обединеното кралство се показват по-слабо от европейските и американските си сътрудници през 2023 година - 12-месечното форуърдно съответствие цена/печалба на показателя FTSE 100 е към 10,7, половината от това на американските акции, като бюджетът на Хънт може да промени обстановката.

„ В последна сметка бюджетът не трансформира мнението ни, че стопанската система на Обединеното кралство е изправена пред висок риск от стагфлация, което ни кара да бъдем внимателни и извънредно селективни във връзка с вътрешните акции на Обединеното кралство “, предизвестява и Томас Макгарити, началник по акциите в RBC Wealth Management.

Печеливши и губещи

Хънт също по този начин замразява митата върху алкохола до 1 август 2024 година, което подтиква растеж на акциите в разнообразни браншове. Тези на пивоварната Fuller, Smith & Turner да вземем за пример скачат с 2,2%, до момента в който притежателят на питейни заведения Marston's регистрира 2,1% покачване.

В същото време обаче бюджетът не съумява да обезпечи подтик на английския строителен бранш. Британските акции от бранша на жилищното строителство, които се показват по-слабо, откогато BoE стартира да покачва лихвените проценти през 2021 година, затварят с растеж от 0,5%, откакто преди оповестяването на бюджета упованията са за 1,6%.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР