Британският медийният регулатор Офком ще получи правомощия да държи отговорни

Британският медийният регулатор Офком ще получи правомощия да държи отговорни ...

Великобритания погва тех компаниите заради постовете с насилие онлайн.

Британският медийният регулатор Офком ще получи правомощия да държи отговорни технологичните фирми за защита на хората от публикации на материали, свързани с насилие, тероризъм, кибертормоз и детски тормоз. Платформите трябва да гарантират, че бързо ще премахват незаконните и опасни постове, както и да намалят риска от появата на такива материали, предава БНР.

До момента компаниите в сферата на социалните мрежи като Фейсбук, Тикток, ЮТюб, Снапчат и Туитър се саморегулираха по отношение на публикацията на опасни материали. Компаниите защитаваха собствената си политика за справяне с материали с неприемливо съдържание, но сега критиците настояват за независими правила.

Още не е ясно какви глоби или наказания ще може да налага Офком. Все повече обаче се засилва натискът върху социалните мрежи за по-голяма отговорност за публикациите, особено след случая с Моли Ръсел, която се самоуби след като гледала по Инстаграм постове, свързани със самонараняване.

По-късно днес правителството ще обяви официално какви точно правомощия ще получи Офком, който за момента регулира само медийната, но не и интернет сигурността. /БНР

Източник: dnesplus.bg