Британският лекарствен регулатор одобри ваксината на Novavax срещу COVID-19 за

...
Британският лекарствен регулатор одобри ваксината на Novavax срещу COVID-19 за
Коментари Харесай

Великобритания одобри ваксината на Novavax за деца между 12 и 17 г.

Британският лекарствен регулатор утвърди имунизацията на Novavax против COVID-19 за деца на възраст сред 12 и 17 години , заяви Ройтерс.

РНК имунизациите на Moderna, както и тези на Pfizer също са позволени за приложимост от деца в тази възрастова група, уточни Агенцията за контролиране на медикаментите и здравните артикули на Обединеното кралство.

През февруари Англия позволи използването при възрастни на двудозовата ваксина " Нувоксовид " на компанията Novavax.

Каква е обстановката с COVID-19 в международен мащаб

Броят на смъртните случаи от COVID-19 е намалял с 15% през миналата седмица, а този на новите случаи на ковид - с 9 %, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). 

От началото на пандемията в света са регистрирани общо повече от 596 милиона доказани инфектирани и над 6,4 милиона смъртни случаи, свързани с ковид.

През последната седмица са регистрирани повече от 5,2 милиона новозаразени - спад от 9 % по отношение на миналата. Смъртните случаи са над 13 680 смъртни случая - с 15 % по-малко.

На районно ниво броят на умрелите се е нараснал с повече от 183 % в Африка, само че е понижен с близо една трета в Америките. СЗО обаче предизвести, че данните евентуално са съществено занижени, защото доста страни се отхвърлиха от процедурите за тестване и наблюдаване, което значи, че се откриват по-малко случаи. 

Преобладаващата вариация на ковид в световен проект в този момент е подвариантът на Омикрон ВА.5, на който се падат повече от 70 % от позитивните проби, сподели основаната в Женева здравна организация на Организация на обединените нации. Миналия месец на разновидностите на Омикрон са се падали 99 % от позитивните проби.

Пандемията от ковид е лишила живота на над 1 милион души по света от началото на годината, заяви през вчерашния ден генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той прикани държавните управления да ускорят имунизацията, поради това, че една трета от международното население към момента не е имунизирана.

" Не можем да кажем, че се учим да живеем с COVID-19, в случай че единствено тази година от болестта към този момент са умряли 1 милион души ", сподели Тедрос. Той акцентира, че " интернационалната общественост към този момент разполага с всички принадлежности, с цел да предотврати тези смъртни случаи ".

Тедрос прикани държавните управления да удвоят напъните си за имунизация на всички здравни служащи, възрастните хора и други уязвими групи, с цел да бъде реализирана задачата акцията да покрие не по-малко от 70 % от международното население. В страните с ниски приходи " остават неимунизирани две трети от здравните служащи и три четвърти от възрастните хора ", означи той.

В Германия държавното управление на канцлера Олаф Шолц одобри в сряда по-строги ограничения на държавно равнище в навечерието на предстояща нова вълна на пандемията от ковид тази есен. Мерките включват наложително носене на маски вид FFP2 в самолети и при пътешестване с трен на далечни дистанции в цялата страна.

На децата на възраст сред 6 и 14 години, както и на учебния личен състав, също ще бъде предписано да носят медицински маски. Маските ще бъдат наложителни в лечебните заведения и старческите домове в цяла Германия, а за влизане в такива институции ще се изисква показване на негативен тест за COVID-19.

Федералните провинции ще могат да постановат спомагателни защитни ограничения от 1 октомври до 7 април следващата година, според от броя на инфектираните там. Тези ограничения ще включват наложително носене на маски в рейсове и влакове, както и на други общодостъпни закрити публични места. Изключение се планува, в случай че лицето може да показа негативен тест за COVID-19, когато участва на културни, развлекателни и спортни прояви или посещава заведения за хранене. Освен това са планувани изключения, в случай че лицето показа доказателство, че е изцяло имунизирано или преболедувало от COVID-19.

Планираните правила се базират на концепцията, препоръчана от здравния министър Карл Лаутербах и от министъра на правораздаването Марко Бушман при започване на август. " С този набор от принадлежности можем да се оправим с предстоящата нова вълна на ковид през есента ", сподели Лаутербах.

На провинциите ще бъде дадена опция да приспособяват ограниченията при положение на нужда. Министърът сподели, че задачата на политиката против COVID-19 е да се избегнат високи равнища на смъртни случаи, доста изгубени работни дни и тежки дълготрайни последствия. Проекторешението, утвърдено от държавното управление, в този момент отива в Бундестага, където би трябвало да бъде признато до 8 септември.

След това горната камара на Народното събрание - Бундесратът, също би трябвало да утвърди ограниченията. Антиковидните ограничавания в Германия бяха мощно разхлабени напролет. Тогава бяха смекчени условието за носенето на маски в магазините и рестрикциите за достъп до публични прояви.

" Бионтех " възнамерява да стартира да популяризира при започване на идващия месец нова ваксина против ковид, която е създадена да обезврежда подвариантите на Омикрон. " Ще можем да я доставяме доста скоро, уповавам се при започване на септември ", сподели изпълнителният шеф на немската биотехнологична компания Югур Шахин пред сп. " Шпигел ".

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) наскоро разгласи, че ще вземе решение по заявките за утвърждение на " Пфайзер/Бионтех " и " Модерна " на техните ваксини, приспособени за битка с подварианта ВА.1 на ковид.

Този подвариант обаче е със затихващо разпространяване в Европа. Новата ваксина въпреки всичко се чака да бъде по-ефективна за обезвреждане на тези разновидности, които сега се популяризират.

ЕМА сега тества ваксина, приспособена от " Пфайзер/Бионтех " за подвариантите ВА.4 и ВА.5, които сега преобладават в Европа. " Бионтех " в този момент внася последните документи в ЕМА, сподели Шахин пред " Шпигел " и изрази очакване препаратът бързо да бъде утвърден.

Националната статистическа работа на Англия заяви в събота, че броят на новозаразените с ковид в страната е намалял до най-ниското си равнище за последните два месеца. Властите виждат в това ясно доказателство, че сегашната епидемиологична вълна в страната отшумява.

Броят на пациентите, признати за болнично лекуване, също продължава да спада. Здравни специалисти обаче предизвестяват, че през есента и зимата евентуално ще има нов растеж. Освен това Англия ще предложи нова бустерна доза ваксина против COVID-19 на всички свои жители над 50-годишна възраст, както и на тези с съпътстващи болести.

Според националната статистическа работа през първата седмица от август инфектираните ковид в страната са били общо 1,7 милиона души. Това е спад от 34 % по отношение на последната седмица на юли, когато броят на инфектираните е бил 2,6 милиона. Сегашната вълна се дължи на подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5.

Междувременно английският регулатор утвърди версия на приспособена ваксина против КОВИД-19 на " Модерна ", която обезпечава отбрана против по-ранния подвариант на Омикрон ВА.1. От идващия месец тя ще бъде предлагана на хората над 50-годишна възраст.

Седмичният растеж на новите случаи на КОВИД-19 в ПОЛША доближи рекордното за това лято ниво от близо 27 000. Предишната седмица седмичните стойности на новозаразените бяха съвсем 22 000. Траекторията на заболеваемостта от COVID-19 в Полша потегли нагоре при започване на юли. Понастоящем междинният дневен растеж на новозаразените в страната е към 4000. От началото на Полша е записала 6,1 милиона инфектирани и над 116 000 умряли от COVID-19.

Португалия ще анулира наложителното носене на маски в публичния превоз – мярка, която е в действие от две години за битка с ковид. Това става с помощта на подобряването на епидемиологичната обстановка, заяви през вчерашния ден държавното управление. Премахването на задължението за носене на маски ще влезе в действие след обнародването му от президента Марселу Ребелу де Соуза. Задължението за носене на маски ще отпадне също във въздушния превоз и такситата, както и в аптеките, където маските към момента са наложителни. Носенето на маски ще остане наложително в лечебни заведения и старешки домове.

В Китай митниците оповестиха, че към този момент няма да изискват шерване от пасажерите, преминаващи границата, на обвързвана с COVID-19 информация, като съществуване на проби или предходни заразявания с ковид, съобщи Ройтерс. Континентален Китай, който води една от най-строгите антиковидни политики в света за интернационалните пасажери, взе това решение, с цел да направи пътуванията по-лесни.

Сроковете на карантината са понижени, а условията за негативни проби за COVID-19 при идване отпадат. Хората, имащи желание да посетят Китай, обаче към момента ще би трябвало да показват негативни проби и друга обвързвана с COVID-19 информация в китайските посолства, преди да си закупят самолетен билет.

Китай записва във вторник 1895 нови случая на КОВИД-19 - 382 симптомни и 1513 безсимптомни, заяви Националната здравна комисия. В понеделник и вторник не са регистрирани нови смъртни случаи, с което броят на умрелите от болестта в страната остава 5226. Към вторник континентален Китай е записал общо 240 233 симптомни случая на ковид. Столицата Пекин не регистрира нови симптоматични случаи на COVID-19 същия и предходния ден, сочат данни на локалните управляващи. Междувременно финансовият хъб Шанхай записва във вторник три нови случая на локално предаване на болестта и един симптомен случай, само че не регистрира нови смъртни случаи.

Япония заяви във вторник за рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 от началото на пандемията. Страната регистрира връх във вторник от 343 души, изгубили борбата с причиняваното от новия ковид заболяване, в миг, когато е връхлетяна от седмата си епидемиологична вълна. Досегашният връх от 327 смъртни случая датираше от края на февруари. За първи път от началото на пандемията Япония регистрира над 5000 умряли от COVID-19 за един месец. Смъртните случаи в Япония са общо над 37 хиляди. Във вторник управляващите регистрираха над 208 хиляди нови инфектирани. Това ускори безпокойството от високите нива на разпространяване на ковид, които на собствен ред може да доведат до увеличение на броя на умрелите.

Японското държавно управление разгласи в сряда, че разхлабва ограниченията за влизане в страната, наложени за ограничение на разпространяването на новия ковид. От 7 септември пасажерите, които са с сложени три доза ваксина, към този момент няма да са длъжни да показват негативен тест за ковид.

Сега хората, влизащи в Япония, би трябвало да показват негативен тест, изработен най-вече 72 часа преди да отпътуват. Японският министър председател Фумио Кишида сподели, че държавното управление ще реши скоро дали да увеличи оптималния брой пасажери, в това число японски жители, допускани в страната за един ден, от 20 хиляди в този момент. Таванът към този момент бе вдигнат през юни от 10 хиляди до актуалното си ниво.

През юни Япония стартира да обработва заявки за приемане на задгранични гости на пакетни обиколки с гидове от 98 страни и райони, където се счита, че разпространяването на ковид е ниско. Сред тези страни са Съединени американски щати, Англия, Китай, Южна Корея, Индонезия и Тайланд. Кишида постоянно е подложен на критика, че ограничаващите ограничения в Япония поради ковид са прекомерно строги.

Страната е посрещнала през 2019 година, преди пандемията, 32 милиона задгранични гости. Миналата година, на фона на строгите рестрикции, броят им обаче спадна единствено до 246 хиляди. Междувременно японското министерство на външните работи смекчи рекомендациите по отношение на ковид за пътешестване до редица страни. 41 страни, измежду които и България, към този момент не са в трета категория, при която на японците се предлага да заобикалят всевъзможни пътувания.

Те са преместени във второкласен, т. е. японското държавно управление поучава жителите на страната да не пътуват до тези страни, в случай че не е неотложно. 33 от тези страни са в Близкия изток и Африка, три - в Източна Европа, четири - в Карибския басейн, а последната е Киргизстан. 54 страни и един район са трансферирани от втора в първа категория. Това значи, че на японците единствено се предлага да бъдат бдителни, в случай че пътуват до тях. 23 от тези страни са в Близкия изток и Африка, 11 - в Европа, в това число Русия и Украйна, и по 10 - в Азиатско-Тихоокеанския район и в Латинска Америка.

Японското външно министерство продължава да предлага на жителите на страната, които пътуват в чужбина, да бъдат изцяло имунизирани против COVID-19, с цел да бъде предотвратено разпространяването на инфекцията.

По-рано тази седмица компанията " Пфайзер " изиска от регулаторните управляващи в Съединени американски щати да разрешат нейната комбинирана ваксина против COVID-19, която усилва отбраната против най-новите разновидности на Омикрон – ВА.4 и ВА.5, което е основна стъпка към началото на есенната акция за бустерна имунизация. Службата по храните и медикаментите на Съединени американски щати разпореди на производителите на ваксини да приспособят препаратите си за отбрана от разновидностите ВА.4 и ВА.5.

Междувременно във Филипините  милиони възпитаници се върнаха в понеделник в началните и междинните учебни заведения в цялата страна за първите си присъствени занятия след две години на локдауни поради ковид. Те са задължени да носят маски.

В Северна Корея през вчерашния ден се появиха четири хипотетични нови случая на коронавирус. Те са открити край границата с Китай две седмици откакто управляващите оповестиха, че огнището на ковид е изкоренено. Днес държавната осведомителна организация КЦТА разгласи, че случаите на тресчица са породени от грип, а не от COVID-19.

След като призна за огнище на Омикрон през май, Северна Корея заяви за към 4,8 милиона " случая на тресчица " измежду най-вече неимунизираното си население от 26 милиона души, само че категоризира единствено дребна част от тях като Коронавирус. По данни на управляващите са умряли едвам 74 индивида - ниво, което специалистите считат за извънредно ниско, като се има поради неналичието на положително публично опазване на здравето в затворената страна.

Въпреки че подреди намаляване на превантивните ограничения, севернокорейският държавен началник Ким Чен-ун прикани за зоркост и поддържане на непоколебим граничен надзор, с цел да се предотврати повторното нахлуване на вируса в страната.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР