Британският изкуствовед Мартин Бейли откри нови доказателства, според които Винсънт

...
Британският изкуствовед Мартин Бейли откри нови доказателства, според които Винсънт
Коментари Харесай

Ван Гог си отрязал ухото като разбрал за годежа на брат си

Британският изкуствовед Мартин Бейли откри нови доказателства, съгласно които Винсънт Ван Гог си отрязва ухото в деня, когато научава, че брат му Тео се е сгодил, заяви в. „ Индипендънт “.

Най-разпространената догадка до момента беше, че Ван Гог отрязва ухото си с бръснач след кавга с сътрудника си Гоген.
Ван Гог отрязва ухото си на 23 декември 1888 година Той е открит на идващия ден в безсъзнание от служител на реда и е закаран в болница.

Когато идва на себе си, не си спомня какво е станало. Диагнозата, която му слагат, е „ остра фикс идея с генерализиран делириум “.
Мартин Бейли твърди, че в същия ден Ван Гог получава писмо от брат си Тео – неговата огромна опора, в което му изпраща пари. В него обаче той му написа, че е срещнал още веднъж дамата, която харесва, и тя се е съгласила да се омъжи за него.

Бейли открива също, че преди да изпрати писмото на брат си, Тео към този момент е изискал благословията на майка си да се ожени, а годеницата му – на по-големия си брат. Именно приветствената депеша от брата идва на 23 декември. Затова Бейли е уверен, че коледното писмо до Ван Гог е съдържало и огромната вест.

Ван Гог остава в болница в Арл, като от време на време го изписват и одобряват, до момента в който не постъпва в психиатрия. Там рисува едно от най-известните си творби – „ Звездно небе “.

Мартин Бейли също дава доказателства, че леглото на Ван Гог, което той рисува в няколко свои картини, е оживяло и се съхранява в холандското градче Боксмер, само че притежателят му едва ли осъзнава това. Бейли съумява да наблюдава историята му – наследява го вдовицата на брат му – Джо, която го закарва в Холандия. То е упоменато в писмо до нейния племенник през 1937 година През 1945 година е дарено на населено място покрай гр. Арнем, където в този момент е гр. Боксмер. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР