Британските домакинства и компании трябва да приемат“, че са по-бедни

...
Британските домакинства и компании трябва да приемат“, че са по-бедни
Коментари Харесай

Икономист на Bank of England: Британците трябва да приемат, че са по-бедни

Британските семейства и компании „ би трябвало да одобряват “, че са по-бедни и да спрат да желаят нараствания на заплатите и да покачват цените, съобщи основният икономист на Bank of England Хю Пил.   Говорейки в подкаст на юридическия факултет на Колумбийския университет, Пил споделя, че е естествено едно домакинство да търси по-високи заплати в отговор на растящите сметки за сила или ресторантът да усили цените си.   Той обаче прибавя, че Обединеното кралство е огромен вносител на природен газ и цената му се е повишила доста спрямо износа, обвързван основно с услуги, които Обединеното кралство продава на останалия свят.   „ Ако цената на това, което купувате, се е повишила спрямо това, което продавате, вие ще бъдете още по-зле “, споделя Пил и добавя: „ Това, пред което сме изправени в този момент, е нежеланието да приемем, че всички сме по-зле и всички би трябвало да понесат следствията. “

Миналата година шефът на BoE Андрю Бейли беше мощно подложен на критика, откакто сподели, че служащите не би трябвало да желаят огромни нараствания на заплатите, с цел да спрат неконтролируемото повишаване на цените, напомня The Guardian.   Сега мненията на Пил може да привлекат нови рецензии, че централната банка не е в крайник с рецесията с разноските за живот във време, когато служащите в обществения бранш стачкуват, търсейки нараствания на заплатите, с цел да победят инфлацията.   Изказването на Пил идва и в миг, в който Nestlé, PepsiCo и McDonald’s оповестиха, че по-високите цени са нараснали приходите им тази година, до момента в който фамилиите в Обединеното кралство са изправени пред 17,3% инфлация на питателните артикули в супермаркетите, прибавя The Guardian.

Изданието показва, че Бейли е получил £495 000 през годината до 28 февруари 2022 година, до момента в който Пил е получил £88 000 за първите си пет месеца и 24 дни, съгласно годишния доклад на централната банка, което усилва годишната му заплата до £180 000. Според последните публични данни междинният наличен приход на семейството през предходната година е бил £32 300.

Общият ритъм на инфлация в Обединеното кралство падна с по-малко от предстоящото през март до 10,1% от 10,4% през февруари, защото семействата бяха подложени на напън от цените на храните и напитките, които скочиха с най-бързия си годишен ритъм от 1977 година Цените са се повишили с над 19% от началото на 2023 година до март.   Очаква се BoE да усили лихвените проценти за 12-ти следващ път идващия месец, с 0,25 процентни пункта до 4,5% в опит да ограничи инфлацията.   В подкаста Пил изяснява, че „ инфлацията се е оказала по-висока от предстоящото за по-дълго време “ и че централните банки са вдигнали лихвените проценти, с цел да се борят с възходящите цени.

Миналия месец синдикатът Unite заяви, че огромните корпорации са подхранвали инфлацията с нараствания на цените, които надвишават възходящите разноски за първични материали и заплати.   „ Много компании се възползваха от завръщането на инфлацията, с цел да надуят прекалено цените си, с риск да подтикват инфлационна серпантина “, предизвести Чарлз-Хенри Моншау, основен капиталов шеф в Bank Syz, бутиковата швейцарска частна банка.   „ Идеята е елементарна: когато международните цени се повишиха заради търсенето и предлагането, фирмите покачиха цените си. Те обаче не просто ги покачиха, с цел да покрият по-високите разноски. Те подхраниха инфлацията с нараствания на цените, които надвишават покачването на разноските за първични материали и заплати, тласкайки приходите си до рекордни равнища “, сподели Мончау, представен от The Guardian.   Слабостта на паунда също увеличи цената на вноса. Стерлингът падна до рекордно ниско равнище предходната есен след мини-бюджетния безпорядък, достигайки $1,03, само че в този момент се е възстановил до към $1,24. Преди гласуването за Брекзит през 2016 година паундът струваше съвсем 1,50 $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР