Британските държавни облигации са напът към най-големия си месечен спад

...
Британските държавни облигации са напът към най-големия си месечен спад
Коментари Харесай

В примката на перфектна буря: Британските облигации с невиждан от 1994 г. спад

Британските държавни облигации са напът към най-големия си месечен спад от 1994 година насам, предава Reuters и отбелязва изискванията за съвършена стихия. Завихрена от енергийната рецесия, тя се характеризира с по-висока инфлация, по-строга парична политика и вероятността за по-големи държавни заеми.

Доходността на сензитивните към лихвения % двегодишни облигации, както и на 10-годишните облигации, които регистрират по-дългосрочните опасения по отношение на инфлацията и издаването на дълг – са скочили с повече този месец, в сравнение с всеки различен от май 1994 година насам. Тогавашният интервал се помни с отприщената вълна от масирани разпродажби.

Това, което виждаме сега, е пазар, който е съществено угрижен за равнищата на инфлация, устойчивостта на инфлацията, лепкавостта на инфлацията и до каква степен това значи, че може да имаме много рестриктивна парична политика “, разяснява Тео Чапсалис, пълководец с закрепен приход в Morgan Stanley.

Доходността на двугодишните позлатени облигации доближи най-високата си стойност от ноември 2008 година на 24 август при 2.959% по отношение на 1.72% при започване на месеца, като предложи най-голямата си награда за рентабилност по отношение на немските облигации от 2005 година насам. Доходността на тридесетгодишните позлатени облигации доближи най-високото си равнище от 2014 година

Цените на английските държавни облигации бяха подложени на напън през цялата година, само че последната ликвидация набра скорост, откакто централната банка на Англия увеличи лихвените проценти с половин процентен пункт на 5 август, най-голямото нарастване от 1995 година насам.

По-високата от предстоящата инфлация през юли от 10.1% – първият път, в който инфлацията на потребителските цени доближи двуцифрени стойности от 40 години – нанесе спомагателен удар.

BoE предвижда постигане на връх от малко над 13% през октомври, само че доста икономисти считат, че инфлацията ще се увеличи още при започване на 2023 година Citi чака пик от над 18% – равнище, следено за последно през 1976 година

Всичко това се случва на фона на енергийната рецесия. В петък английският енергиен регулатор разгласи, че от октомври ще увеличи цените за сила за семействата с 80% до приблизително 3549 паунда годишно. Анализаторите в промишлеността чакат спомагателни нараствания през идната година – някои позволяват удвояване.

Тези нараствания не значат единствено по-висока инфлация във Англия, само че и доста повече държавни заеми за субсидиране на сметките на семействата – без значение кой ще наследи Борис Джонсън като министър (Лиз Тръс или Риши Сунак).

Изглежда все по-вероятно държавното управление на Тръс или в действителност държавното управление на Сунак да се намеси със незабавен бюджет и евентуално обилни ограничения за справяне с въздействието на възходящите цени на силата “, означи стратегът на NatWest Markets, Имоджен Бакра.

Нито Тръс, нито Сунак са прецизирали каква поддръжка съгласно тях е нужна. Медии оповестиха в неделя, че Тръс, която наподобява фаворите измежду членовете на Консервативната партия, обмисля понижаване на ставката на налога върху добавената стойност на 5% от 20%. Това може да коства съвсем 40 милиарда паунда.

Опозиционната Лейбъристка партия предложи заледяване на сметките за сила, което би коствало към 60 милиарда паунда годишно, сходно по мащаб на програмата за отпуск по време на пандемията COVID-19.

През април Англия съобщи, че ще пусне 253 милиарда паунда позлатени облигации през финансовата 2022/23 година.

Несигурността по отношение на размера на по-нататъшните заеми обаче направи по този начин, че английските облигации да се показват по-слабо от тези на Съединените щати и Германия, уточни Чапсалис. По думите му някои вложители са се страхували, че може да се наложи Англия да издаде 50 до 100 милиарда паунда повече дълг.

„ Тази емисия може и ще бъде погълната – само че единствено на вярната цена. Тази цена значи по-висока рентабилност “, сподели той, предупреждавайки, че дълготрайните облигации като тези с 35-годишен матуритет са най-уязвими към по-нататъшни спадове на цените.

За разлика от пандемията от COVID-19, когато стотици милиарди лири нов дълг бе обхванат от пазарите, без това да докара до по-високи разноски по заеми, настоящата висока инфлация значи, че облигациите към този момент не се преглеждат като несъмнено леговище, добави специалистът.

Доходността на английските държавни облигации също се поддаде и на сигналите на BoE за по-яростна политика от предстоящата. Банката съобщи, че продължава да е в подготвеност да увеличи лихвите със мощ, в случай че е належащо, макар прогнозите за продължителна криза.

Финансовите пазари чакат английските лихвени проценти да надвишат тези в Съединените щати. Цената на фючърсите на BoE за юни идната година доближава връх от 4.25% спрямо 3.75-4% на тези, избрани от Федералния запас.

Пазарът на английски държавни облигации се сблъсква с насрещни ветрове и около началото на програмата за продажба на облигации на BoE идващия месец. Банката на Англия желае да понижи своите позлатени притежания с 80 милиарда паунда посредством композиция от назад изкупуване и директни продажби.

Докато Чапсалис счита, че въздействието ще бъде нищожно, икономистът от ING Джеймс Смит сподели, че настоящата неустойчивост на пазара на позлата „ хвърля дълга сянка “ върху програмата за продажби.

BoE съобщи, че ще анулира продажби единствено в случай че пазарите са „ доста затруднени “.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР