Британски учени са открили, че кофеинът може да причини епигенетични

...
Британски учени са открили, че кофеинът може да причини епигенетични
Коментари Харесай

Кофеинът прави гъбичките по-устойчиви на лекарства

Британски учени са разкрили, че кофеинът може да аргументи епигенетични промени в гъбичките, които водят до развиване на устойчивост към медикаменти, написа сп. "Нейчър ".

Досега се смяташе, че единственият метод за основаване на лекарствена устойчивост при гъбичките е посредством промени в ДНК. Следователно актуалните способи за диагностициране на резистентност към медикаменти се основават на секвениране на ДНК. Новото изобретение на експерти от университета на Единбург демонстрира, че това може да се реализира благодарение на епигенетични разновидности.

Епигенетичните разновидности се разграничават от генетичните по това, че в хода им се трансформира не самият генетичен код, а опаковката на ДНК спиралата. Поради това производството на протеини от гъбичките се трансформира и могат да се появят нови свойства. За да покажат това, откривателите са провели опит, обработвайки дрождите Schizosaccharomyces pombe с кофеин, с цел да имитират резултатите от противогъбични препарати.

Учените са разкрили, че сходни устойчиви дрожди съдържат разновидности в химични маркери, които въздействат на пространствената организация на тяхната ДНК. Някои гени са опаковани в хетерохроматин, който потиска интензивността на други генетични последователности и по този метод провокира лекарствена устойчивост в организма.

Откритието може да помогне за основаването на нови способи за лекуване на устойчиви инфекции. Това ще изисква смяна на съществуващи епигенетични препарати или създаване на нови медикаменти, които взаимодействат с гъбичния хетерохроматин. Подобни медикаменти могат да понижат вредите върху селското стопанство, причинявани годишно от гъбични болести.

Медикаментите могат да бъдат потребни и за лекуване на животни и хора, инфектирани с резистентни варианти на микроорганизми.

Проблемът с устойчивостта на патогените към съществуващите антибактериални лечения е много сериозен и постанова незабавни ограничения. Поради тази причина учените интензивно работят за намиране на нови способи за битка с бактериите и гъбичките, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР