Британски учени откриха странни създания под дебелия 900 м. антарктически

...
Британски учени откриха странни създания под дебелия 900 м. антарктически
Коментари Харесай

Учени откриха странни създания под антарктическия лед

Британски учени откриха " странни създания " под дебелия 900 м. антарктически мразовит шелф, заяви ДПА.

Откритието е направено инцидентно при сондажни работи на шелфа Филхнер Рон. Специалистите желали да вземат проба седимент и се изненадали, когато видели с камерата животни, прикрепени за скалата на дъното. Те наподобяват на морски гъби, само че може да има и други форми на живот, описа Джеймс Смит от Британския антарктически институт.

Неподвижни животни в сходни условия - цялостна мрачевина и температура минус 2,2 градуса Целзий, до момента не бяха откривани. На такова разстояние - 260 км от открития океан, са следени доста малко типове.

" Това изобретение е един от тези щастливи произшествия, които дават нова посока на концепциите. То ни демонстрира, че антарктическият морски живот е необикновено специфичен и изумително приспособен към този заледен свят " - сподели Хю Грифитс, който е съавтор на проучването.

Прикрепените за скалата на дъното животни са били на 1500 км от източник на фотосинтеза.

" Откритието ни повдига толкоз доста въпроси, доста повече от отговорите, които дава. Например: " Как са попаднали там? ", " С какво се хранят? ", " Какво ще се случи с тези общности, в случай че леденият шелф се разпадне? " сподели Грифитс.

Статия за откритието е оповестена в сп. " Предели на морската просвета " (Frontiers in Marine Science).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР