Британски учен ще лети до Швейцария този месец, за да

...
Британски учен ще лети до Швейцария този месец, за да
Коментари Харесай

104-годишен учен иска евтаназия, вижте защо

Британски академик ще лети до Швейцария този месец, с цел да постави завършек на живота си, тъй като „ съжалява ”, че е доживял до 104 години.

Дейвид Гудал, който е роден в Лондон през 1914 година и се мести в Австралия през 1948 година, не страда от някакво нелечимо заболяване, само че споделя, че качеството му на живот се е влошило. Това го предиздвикало да си уреди посещаване на организация за асистирана гибел.

В изявление за ABC Гудал споделя: „ Много скърбя, че доживях до тази възраст. Не съм благополучен. Искам да умра. Няма нищо тъжно в това. Тъжно е, в случай че на някой му се пречи да почине. Според мен възрастен човек като мен би трябвало да разполага с всички права на един пълновръстен жител, включително и с правото на асистирано самоубийство. “

Асистираното самоубийство е нелегално в множеството страни по света и бе неразрешено и в Астралия, до момента в който щатът Виктория не стана първият, който легализира тази процедура през предходната година. Тази заверка, която влиза в действие през юни 2019 година, обаче важи единствено за пациенти, които са неизлечимо заболели и се чака да живеят по-малко от 6 месеца. В други щати в Австралия евтаназията също е била обсъждана в предишното, само че предложенията за легализирането й постоянно са били отхвърляни.

Организацията, която оказва помощ на Гудал с пътуването, твърди, че е „ незаслужено един от най-възрастните и видни жители на Австралия да се постанова да пътува до другия завършек на света, с цел да почине с достолепие “.

От организацията са стартирали акцията в GoFundMe за набиране на средства за самолетни билети, с цел да може Гудал и неговият асистент да летят в бизнес класа.

Гудал, който е почетен теоретичен помощник на Университета Едит Коуан в Пърт, закупи известност по света през 2016 година, когато бе разгласен за неспособен да участва в университета. След възмущението и поддръжката, която той получи от учени от целия свят, решението бе анулирано.

Гудал има десетки научни проучвания и до неотдавна даже правеше рецензии и редактираше разнообразни екологични журнали.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР