Британски траулер е бил задържан от Франция на фона на ...

Британски траулер е бил задържан от Франция на фона на

Франция задържа британски риболовен кораб

Британски траулер е бил арестуван от Франция на фона на нарастващия спор за риболовните права след Брексит.

Френският министър за морска политика Аник Жирардин съобщи, че един траулер е арестуван, а на различен е отправено устно предизвестие по време на инспекции край крайбрежията на Хавър през нощта, съобщи БНР.

Тя добави, че корабът е бил арестуван, тъй като не се е съобразил с отправеното предизвестие да не лови риба във френски води, защото не разполага с нужния лиценз за това.

В сряда английският министър за Брексит лорд Дейвид Фрост съобщи, че френската опасност да блокира английските риболовни кораби от досег до френските пристанища е „ огромно отчаяние “.

Според Лондон реакциите на Франция са нарушаване на интернационалните закони и на комерсиалните съглашения.

Франция бе разгневена от решаването на Англия и остров Джърси предишния месец да не издадат лиценз за лов на риба на повече от 10 френски кораба, което Париж счита за нарушаване на съглашението за Брексит.

Снощи френските управляващи издадоха ултиматум, че от следващия вторник стартират да налагат ограничения, които включват възбрана на английски риболовни съдове да влизат във френски пристанища, усилване на граничните и санитарните инспекции на английски артикули и усилване на инспекциите на товарните камиони към и от Острова.

Източник: banker.bg