Британски съд насрочи заседание за следващия месец, на което да

...
Британски съд насрочи заседание за следващия месец, на което да
Коментари Харесай

Британски съд ще разгледа през септември иск за предотвратяване на Брекзит без сделка

Британски съд насрочи съвещание за идващия месец, на което да прегледа юридически иск, подаден от опозиционни депутати за да не бъде разрешено на министър-председателя Борис Джонсън да приключи работата на Народното събрание, с цел да реализира Брекзит без договорка, съобщи Българска телеграфна агенция, позозвавайки се на АП и Ройтерс.

``
реклама

Над 70 депутати от опозиционни партии споделят, че прекратяването на работата на Народното събрание преди избраната дата за излизане на Англия от Европейския съюз на 31 октомври би било " нелегално и противоконституционно ". Те упорстват висшият цивилен съд в Шотландия да постанови, че Джонсън не може да желае от кралица Елизабет Втора да приключи работата на Народното събрание преди Брекзит на 31 октомври. Съдът реши да има съвещание всъщност на 6 септември. Британските съдилища не заседават през август.

Джонсън споделя, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври със или без договорка. Британският парламент отхвърля съществуващото съглашение, а Европейски Съюз отхвърля да води нови договаряния, затова Брекзит без договорка наподобява все по-вероятен вид макар страховете, че това може да провокира стопански безпорядък.

Очаква се обаче Народното събрание да се опита да спре излизане на Англия от Европейски Съюз без договорка през есента. Повечето депутати дават да се разбере, че няма да разрешат Брекзит без съглашение. Те изследват какви парламентарни процедури могат да бъдат употребявани, с цел да се предотврати сходен излаз. През юли беше утвърдено предложение, което да направи по-трудно за Джонсън да наложи Брекзит без договорка. През юни ръководителят на Камарата на общините Джон Бъркоу съобщи, че Джонсън няма да може да заобиколи Народното събрание.

Премиерът обаче отхвърля да изключи опцията за преустановяване на работата на Камарата на общините, а поддръжниците на Брекзит мощно го предизвикват да направи това, в случай че е належащо, с цел да реализира излизане на Англия от Европейски Съюз на 31 октомври.

" Ние желаеме съдът да разгласи, че министър-председателят не може да посъветва кралицата да приключи работата на Народното събрание и да му попречи да гласоподава по въпроса за Брекзит без договорка ", сподели депутатът Иън Мъри, един от подателите на правния иск. " Ако съдът се съгласи, тогава Борис Джонсън няма да може да приключи работата на Камарата на общините за тази цел без позволението на Народното събрание ", съобщи той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР