Британски съд издаде заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж в

...
Британски съд издаде заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж в
Коментари Харесай

Британски съд идаде заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ

Британски съд издаде заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж в Съединени американски щати, където са му повдигнати обвинявания в шпионаж, съобщи Асошиейтед прес. Делото ще бъде изпратено на вътрешната министърка на Обединеното кралство Прити Пател, която ще реши дали създателят на уеб страницата " Уикилийкс “ би трябвало да бъде екстрадиран в Съединени американски щати поради разпространение на конфиденциални документи на американското държавно управление.

Процедурната стъпка в тази дългогодишна и нашумяла правосъдна борба бе оповестена по време на съвещание в Лондон. Миналия месец Висшият съд отхвърли на Асандж да апелира екстрадицията си пред Върховния съд и остави на висшите магистрати сами да решат дали да прегледат жалбата, което те отхвърлиха да създадат.

Заповедта за екстрадиция в този момент би трябвало да бъде подписана от Пател, след което Асандж може да се опита да апелира решението.

Петдесетгодишният Асандж е търсен в Съединени американски щати по 18 наказателни каузи, в това число за нарушение на закон за шпионажа, откакто през 2010 година " Уикилийкс “ разгласява хиляди секретни американски документи. Той отхвърля да е направил нещо неправилно.

От 2019 година насам Асандж е държан в затвор в Югоизточен Лондон, а преди този момент в продължение на седем години се укриваше в посолството на Еквадор в английската столица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР